marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Bonsaiok, szobabonsaiok- Néhány hasznos tudnivaló

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Bonsaiok, szobabonsaiok- Néhány hasznos tudnivaló

 

Bonsaiok, szobabonsaiok- Néhány hasznos tudnivaló

   Világszerte, így Magyarországon is egyre több ember tart otthonában bonsait. Ez nem csak egy különleges hobbi- a korosabb, alakított fákat szemlélve tulajdonképpen inkább művészet. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a szépet és a kreatív tevékenységeket, valamint van naponta pár szabad percük bonsaiukra, bonsaiaikra.
Habár a bonsai szó japán eredetű (a „bon" lapos edényt, míg a „sai" növényt jelent), maga a bonsai kultúra Kínában alakult ki. Japánba buddhista szerzetesek révén jutott el a XII. században, ahol nemcsak népszerű kedvtelés lett, hanem filozófia- ember és természet harmóniájának szimbóluma. A földmennyiség korlátozásával és a folyamatos, szakszerű metszéssel kialakított bonsaiokat nemzedékeken át féltő gonddal és rendkívüli odaadással nevelték és nevelik napjainkban is. Ezek a kis bonsaiok a természetben is megtalálható társaik kicsinyített másai, így minden olyan jellegzetes vonással rendelkeznek, amely a természetben felnőtt egyedeket is jellemzi. (Tehát szó sincs speciális magok illetve törpítő szerek használatáról, vagy a növények sanyargatásáról!)


Hogyan is gondoskodjunk a megvásárolt bonsairól?!


    A bonsaiokat alapvetően két nagy csoportba soroljuk: vannak beltéri (szobai) és kültéri bonsaiok. A két csoport közötti legfontosabb különbség, hogy míg egy beltéri bonsait folyamatosan beltérben (tehát szobában, nappaliban, konyhában stb.) tartunk (persze, ha az időjárás engedi, májustól szeptemberig a szabadban is tarthatók, ahol ez idő alatt nemcsak jól érzik magukat, de könnyedén meg is erősödnek), addig a kültéri bonsaiok egész évben a szabadban vannak (teraszon, erkélyen, kertben). Utóbbiak esetén nagyon fontos, hogy gondoskodjunk téli takarásukról, teleltetésükről. Néhány példa beltéri nemzetségekre: Carmona (Borágófa), Ficus (Fikusz), Murraya (Narancsjázmin), Portulacaria (Pozsgafa), Serissa (Ezercsillagfácska), Zanthoxyllum (Borsfa) stb. Valamint néhány példa kültéri nemzetségekre: Acer( Juhar), Buxus (Puszpáng), Ilex (Magyal), Juniperus (Boróka), Rhododendron (Azálea), Pinus (Fenyő), Picea (Lucfenyő), Quercus (Tölgy), Taxus (Tiszafa) stb.

   Bonsaiunk elhelyezésénél (akár beltéri, akár kültéri bonsairól legyen szó), ügyeljünk arra, hogy minél fényesebbb helyre kerüljön.
   Minden bonsai öntözésénél arra kell odafigyelni, hogy a bonsai ültetőközege mindig földnedves legyen, ne hagyjuk kiszáradni! Ugyanakkor vízben se álljon, főleg télen, mert a feleslegesen sok nedvesség a bonsai gyökérzetének pusztulását eredményezheti. A legtöbb esetben praktikus és könnyen megoldható bonsai öntözési technika, ha egy megfelelően nagy méretű edénybe vizet engedünk és a bonsaiunkat a törzs magasságáig (hogy a víz ellepje a bonsai ültetőközegét) belehelyezzük. Pár perc áztatás után (ezalatt a közegből buborékok formájában távozik a levegő) a bonsai ültetőközege megfelelő mennyiségű vizet szív magába, így bonsaiunkat lecsepegtethetjük és visszatehetjük a helyére. A nyári időszakban mind a beltéri, mind a kültéri bonsaiokat naponta, de lehet, hogy naponta többször is meg kell locsolni. A téli időszakban a beltéri bonsaiokat 1-3 naponta kell öntöznünk.


   Mivel bonsaiunk folyamatosan fejlődik, növekszik, mindig hoz friss hajtásokat. Ezeket 1-2 új levélke vagy levélpár meghagyásával kell visszavágni, így a bonsai megtartja eredeti formáját. A fiatal bonsaiok ágai könnyen alakíthatók, drótozhatók- ehhez bonsai drótot használjunk, mely legtöbbször különböző vastagságokban kapható eloxált aluminium drót. Az idősebb bonsaiok alakításához vásároljunk speciális bonsai eszközöket.

   Célszerű bonsaiunkat évente átültetni. A legjobb, ha ehhez speciális bonsai ültetőközeget (Akadama) használunk, mely nemcsak jó víz- és légáteresztő képességű, de pufferkapacitása révén képes megkötni az esetlegesen feleslegben lévő tápanyagot, illetve a szennyező anyagokat is. Nagyobb méretű tálba csak akkor indokolt átültetni bonsaiunkat, ha az eredeti tálat már kinőtte (tehát ha már méreteit tekintve nem arányos a tál és a bele ültetett növény).

   A bonsaiokra jellemző kis tálméret miatt nemcsak a folyamatos öntözésről, hanem a tápanyag utánpótlásáról is gondoskodnunk kell. A legjobb, ha ezt lassú lebomlású (tartós hatású) tápanyagokkal oldjuk meg- ilyen például a drazsírozott műtrágya, vagy a gömbösített szerves trágya (Biogold), melyek kiválóan alkalmasak bonsaiok tápanyag utánpótlásához, hiszen lassú lebomlásuk révén akár több hónapig is képesek biztosítani a bonsaiok folyamatos és egyenletes tápanyag utánpótlását.

 

 

 

Cikkünkkel kapcsolatban minden jog fenntartva!

Megtekintések Dátum Mellette Ellene
14863 Megtekintések Dec 9, 2010 14 Szavazat 2 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Az erős napsütés a nyár velejárója de mi bonsai kedvelők ilyenkor mindig kell arra gondoljunk, hogy miközben süt Nap ne legyen vizes a lomblevelű bonsaiok levele - nehogy megégjen. Öntözzünk úgy, hogy csak a talaj legyen nedves, a lombozatot ne érje víz lehetőleg.
webáruház készítés: get!SHOP