marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Bonsai kint és bonsai bent

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Bonsai kint és bonsai bent

Tavaszi bonsai megújulás?

A tavasszal megindult növények, pattanó rügyek, nyíló virágok, élénkülő moha párnák, hajtó kusamonók és színükben megújuló örökzöldek arra sarkallják a bonsai kertészt, hogy újra egyre többet legyen a kertben. Valljuk be, hiányzott is már ez az időszak. Érezhetően melegednek a nappalok, egyre később sötétedik és mindennek melegebb színe van mint két hónappal ezelőtt. A borókák nehéz szaga végre vissza tért, a Pinus bonsaiok illatával keveredve kellemessé teszik a bonsai kert "mikro környezetét". A különböző lombhullató bonsaiok, különféle színekben hozzák levélkezdeményeiket és hajtásaikat. Meg is kezdtük rendre a bonsai fák kiteleltetését mi is.

bonsaiok tavaszi atultetese es kiteleltetese bonsai tavasz bonsaj budapest varoshoz kozel

A bonsai eddig bent volt a teleltetőben. A bonsai most már kikerült a teleltetőből. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a növényeket / bonsaiokat gyakrabban kell öntözni. A bonsaiok öntözése némileg eltér évszakonként. Nem kell bonyolult dologra gondolnunk, csupán arra, hogy ilyenkor még elegendő ritkábban öntözni, hiszen az egyes bonsaiok vízigénye ezekben a hetekben fog csak megnőni.

Ami most a legtöbb teendőt fogja ránk róni, az a bonsaiok átültetése, a bonsai gyökerek kibontása, bonsai gyökerek metszése, a bonsai talajkeverékek elkészítése, a bonsai tálak és bonsai talajfelszínek letisztítása. A frissen átültetett bonsaiok látványa szép. Jólesik a szemnek, mint ahogy az is szerethető látvány, amikor már a bonsai fák lombkoronája is rendbe van téve.

bonsai fak bonsai atultetesre varva a marczika bonsai kerteszetben

A tavaszi bonsai munkálatok fontossága nem csak abban merül ki, hogy érdemes megcselekedni ezeket a feladatokat, mert különben nem lesz szép a bonsai. Sokal inkább azon van a hangsúly, hogy az egyes bonsai alakítási, fenntartási műveletek, feladatok időszerű elvégzése az, ami nem csak a növény jó kondícióját szolgálja, de garantálja, hogy hamarabb érhetünk el a bonsainak nevelt növénnyel jobb eredményeket.

Mik ezek a tavaszi teendők? A válasz egyszerű. A bonsai metszése, a bonsai gyökérmetszése, a bonsai átültetése, a bonsai tápozása... apropó! Bonsai tápozás!

A bonsaioknak a tavaszi induláshoz és az esetleges virágzáshoz rengeteg energiára van szükségük. Ilyenkor nagy dózisban adunk lehetőleg természetes alapú trágyákat, de szükség esetén az osmocote is megteszi. Ugyan nem szabad spórolni a tavaszi bonsai tápozással, de körültekintően érdemes eljárni, hiszen a túltápozás kerülendő. Mi legfőképpen két féle tápanyagot alkalmazunk a bonsaiok tápozásához, a bonsaiok tápanyag ellátásához. Az egyik a Biogold, a másik pedig az Abrakas, vagy más néven Aburakazu. Ezeket a tápanyagokat úgy használjuk, hogy a talajfelszínen helyezzük el picit besüllyesztve, vagy tápanyagtartó kosarak segítségével a felszínen tartva rögzítjük. Ezekből a tápanyagokból az öntözések alkalmával mindíg oldódik le annyi, hogy a növény folymatos és kielégítő tápanyag utánpótlásban részesülhet.

TIPP: A Frissen átültetett bonsaioknak kicsit kevesebb bonsai tápanyagot adjunk, a virágozni készülő bonsaioknak viszont picit többet!


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
5120 Megtekintések Apr 12, 2013 2 Szavazat 1 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

Itt a tél és vele együtt a kültéri bonsaiosok kényszerpihenője is. Mit is, mit is, mit is tegyünk ilyenkor? Locsolni nem nagyon kell, metszeni sem, tápozni sem, alakítani se nagyon kéne, átültetni sem... De akkor mit?

Gondolkodjunk... Meg van-e mindenünk? Gyűjtögessünk tavaszra ezt-azt. Akadamát, Biogoldot, bonsai szerszámokat, stb...

Vagy: Olvassunk, böngésszünk cikkek közt és szakirodalmak sorai között. Nézzünk posztokat a bonsai blogokban és a közösségi médiában. Nem is lesz olyan rossz ez a tél! ;)

webáruház készítés: get!SHOP