marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Tillandsia.hu kertészet

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Tillandsia.hu kertészet

 

tillandsia kerteszet es webaruhaz

A TILLANDSIA.HU KERTÉSZET ÉS WEBÁRUHÁZ ÉVTIZEDE FOGLALKOZIK EPIFITA NÖVÉNYEK TARTÁSÁVAL, SZAPORÍTÁSÁVAL ÉS KERESKEDELMÉVEL. SZÁMOS MAGYARORSZÁGI ÉS EURÓPAI RENDEZVÉNY RENDSZERES KIÁLLÍTÓJAKÉNT AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN A SZAKMAI ELISMERÉSEK MELLETT SZÁMOS DÍJAT HOZTAK EL TILLANDSIA ÉS BROMÉLIA KOMPOZÍCIÓK, MELYEK A TILLANDSIA.HU NÖVÉNYHÁZÁBAN LELHETŐEK FEL. WEBÁRUHÁZKÉNT ÉS LÁTOGATHATÓ KERTÉSZETKÉNT - KERTÉSZETI ÁRUDAKÉNT EGYARÁNT MŰKÖDIK A TILLANDSIA.HU, MELYET A MARCZIKA KERTÉSZET ÜZEMELTET ÉS FEJLESZT FOLYAMATOSAN. A KERTÉSZETBE LÁTOGATÓKAT GAZDAG VÁLASZTÉK VÁRJA ÉS AMI TALÁN ÉRDEKESEBB, HOGY NEM CSAK EGYES SARJAK JELENTIK A NÖVÉNYÁLLOMÁNYT, DE TELEPEK ÉS KOMPOZÍCIÓK, TILLANDSIA APPLIKÁCIÓK EGYARÁNT.

Minden tillandsia kedvelő ismeri azt az érzést, mikor elhúzzák egy növényáz ajtaját és egyszercsak szem elé kerül minden mennyiségben az akasztott és kiakasztott, a lógatott, a különféle praktikákkal csüngő és talpakon álló, epifitafákra applikált, cserepes és cserepes - kaspós tillandsia és bromélia. Elsőre befogadhatatlanul sok sarj és tillandsia telep köszön szembe és az ember csak pár perc alatt tudja feldolgozni az összhatás által keltett első benyomást - de amíg ez megtörténik önkéntelenül adja át magát a látogató a növények illatának és a növényház kellemes klímájának. Az oldalfalakon a parafás - másnéven blokkos - orchideákkal jól megférve láthatóak a szilfákra, szőlővenyigékre kötözött tillandsia fajok és fajták, az éppen virágzók és virágzás után magot érlelők, a fiatal sarjakat nevelgetők - persze többnyire a kisebb léptékben élők (aeranthos, albida, andreana, andreana x funckiana, araujei, butzii, caerulea, caput medusae, ionantha, stb...). Felettük lógnak az usneoidesekkel (Szakállbroméliákkal) a nagyobb léptékű növények, az idősebb "vivipara óriások" (pl. intermedia) és az idősebb csüngő telepek - meg persze a klasszikus gömb alakú ionantha óriás telepek. Közöttük bújnak meg a fiatalabb telepek, melyek pár sarjból állnak és egész évben "szórványosan" virágoznak a növényházban.

. . .

tillandsia kerteszet es webaruhaz

.

Mindenki másért szereti/kedveli a tillandsiákat. Van aki lehengerlő enterieur design - ként rendezi be otthonában, van aki air-plant megszállott és van aki módszeresen - sőt akár tematikusan gyűjt és van olyan is aki teljesen emócionálisan választ növényeket magának. Mindegyiküknek jó esélye van arra, hogy olyan módon illessze otthonába, irodájába, konyhájába - ahogyan ki sem lehetne jobban találni és mindegyikük biztos lehet abban, hogy nagyon fogja szeretni ezt a különleges és sok esetben egzotikus növényi világot.

.

Növényfalakat építeni tillandsiákból? Mi sem természetesebb. Meglepőnek hathat, de manapság egészen trendi dolog lett tillandsiákból és broméliákból beltéren növényfalat építeni. A választható tillandsiák választéka óriási hozzá és nem csak egy-két fajra hangolhatjuk a sík felületet, de méret - szín és habitus szerint is válogathatunk, komponálhatunk. Gondolkodhatunk úgy is, hogy a "beépített" növények várható virágzási ideje egy időben történjen vagy éppen folyamatosan.

.

Kollekciókban gondolkozni nem nehéz. Módszeresen gyűjteni sem. Ha például Tillandsia usneoides változatokban gondolkodunk, igen sok féle szálvastagság áll rendelkezésünkre és akár ritmikusan is fellógathatjuk őket, várva enyhe illatú zöld virágzásukat. Ha Tillandsia ionantha változatokat keres valaki inkább, a 'Fuego' - 'Haselnuss' - 'Rubra' - 'Scaposa' - 'Vanhyningii' - 'Druid' - és még sok más változat és azok hibridjei kínálkoznak gyűjteményes anyagunkba, melyekből nem csak pazar kollekciót hozhatunk össze pár év alatt, de a tematikusan gyűjtött Tillandsia ionanthák ez idő alatt fejlődnek is annyit, hogy látványosan gyarapodott méretüknek köszönhetően "szét kelljen húzni" picit a gyűjteményes anyagot. Ha meg inkább - példának okáért Tillandsia aeranthost gyűjt valaki, akkor bátran gondolhat arra, hogy az egyébként szapora sarjképzésű növényből nagyobb felületeket is beborítson. Aki inkább a sokszínűséget, a tarkaságot a fajtagazdagságot kedveli, annak van a legkönnyebb dolga, egy-két ezer forintból mindíg tudja látványosan bővíteni tillandsia állományát.

.

Asztali csokrokat készíteni tillandsiákból picit más dolog, mint gyűjteményes anyagot kezelni. Ez az ügyeskezű, kreatív, kézműves terület már inkább a virágkötészethez áll közelebb. Pár növényből igazán mutatós és különleges tillandsia csokrot köthetünk, mely óriási előnye a vágott virággal szemben, hogy tovább él, hiszen él és nem vagyunk vázához kötve vele és mindig kéznél lehet egy vasárnapi ebéd vagy egy vendégvárás alkalmával.

.

Szobanövénynek tillandsiát. Ez így kerek, hiszen nem csak bírja a szobai körülményeket, de télen nem is lehetne kinn a kertben. Téli időszakban a tillandsiák bentlétükkel állandó szobanövényként vannak jelen és hamar eljutunk velük arra a pontra, amikor már nem értjük, mi volt régebben a lakásban, ha nem tillandsia?!

.

tillandsia kerteszet es webaruhaz

.

A tillandsiáknak és broméliáknak nem csak a "megszokott" módon ismerhető tábora. Ha azt mondjuk terrárium vagy florárium, azonnal érthetővé válik miért nem tudnak róluk lemondani az üveg mögé rejtett "mikro univerzumok" alkotói. A terráriumok és floráriumok klímája kedvez a tillandsiáknak és broméliáknak. Jól fejlődnek ott és remekül megférnek a siklók, kígyók, gyíkok, kaméleonok, békák, sáskák, pókok társaságában. Ezeknek az élőlényeknek az epifita növények olyan "aurát" teremtenek, ami hangulatában is hozza az egyes példányok természetes élőhelyének miliőjét.

.

tillandsia kerteszet es webaruhaz

.

Első látásra majdnem mindegy milyen tillandsiát választunk - hiszen mindegyik egyforma. Legalábbis eleinte egyformának hatnak, valójában roppant látványos különbségek látszódnak, ha leteszünk egymás mellé tetszőlegesen kiválasztva kettőt. Vannak "populárisabb" fajok, fajták és léteznek unikális ritkaságok - meg persze a kettő között is széles a skála. Egy biztos, olyan tillandsia gyűjteményt még senki sem látott, ami valamely végletbe feltétel nélkül lenne besorolható. Aki a kommerszebb tillandsiákat kedveli biztos, hogy az is rejteget legalább egy-egy olyan egyedet a gyűjteményben, amire egy komoly gyűjtő is irigykedve húzza fel a szemöldökét. Természetesen abban is biztos lehet mindenki, hogy aki csak tillandsia kuriózumokkal veszi körbe magát, az is tud mutatni a gyakoribb - esetenként - kommerszebb fajokból - sokszor nem is keveset! Nem is lehet ez másként. A botanikai ritkaságoktól a hibridekig mindegyik tillandsia lenyűgöző és szerethető.

.

 

tillandsia kerteszet es webaruhaz

.

A Tillandsia.hu növényházában hol kedvtelésből, hol valós szaporítási céllal készülnek tillandsia magvetések, osztások és vannak kihasználva vivipara fejlődések. Aki próbálkozott már ilyesmivel, az tudja milyen nehéz csírázásra bírni az egyébként rövid ideig csiraképes tillandsia magokat és tudja, hogy a picike növénykezdemények eleinte kifejezetten nehezen tarthatóak életben. Ha már elérték a stabilabb állapotot, akkor is hosszú évek szükségesek ahhoz, hogy egy-egy magból "értékelhető" egyed válhasson. A vivipara jelenségből kinőtt sarjak már teljesen más eset. Ha van szíve valakinek szétszedni egy komolyabb - mondjuk intermediát, akkor meg is van a szaporítással. Ellenkező esetben ezen növények szaporítása csak lassú növekedéssel érhető el, melynek feltétele, hogy a növény virágozzon.

.

tillandsia kerteszet es webaruhaz

.

A Tillandsia.hu növényházában nem csak kiskereskedelmi anyagot lehet találni. Tillandsia sarjakat, feldolgozott növényeket és kötözetleneket is és természetesen minden - a termesztéshez szükséges - felszerelést és alapanyagot. Nagykereskedelmi igényekkel is nyitott ajtókra találni, viszonteladóként is érdemes betérni - nagyobb tételeket is ki tud szolgálni szükség esetén a Marczika Kertészeti és Kereskedelmi Kft.

.

tillandsia kerteszet es webaruhaz

 


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
9847 Megtekintések Feb 19, 2016 0 Szavazat 0 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ilyenkor már ne adjunk tápanyagot a kültéri bonsaioknak. A lassan változó időjárásnak megfelelően törekedjünk egy kiegyensúlyozott öntözésre - különösen, hogy viszonylag csapadékos szeptember várható.
webáruház készítés: get!SHOP