marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Juniperus chinensis 'Itoigawa' - boróka bonsai alakítása

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Juniperus chinensis 'Itoigawa' - boróka bonsai alakítása

 juniperus chinensis itoigawa bonsai alakitas elott

A Juniperus chinensis 'Itoigawa' egy igen kedvelt bonsai alapanyag. Nem csak szívós, sokat bíró és kibíró növény, de fantasztikus élénkzöld színű lombja, törpe hajtásai és könnyen alakíthatósága is növeli népszerűségét. Törpe növekedése miatt részletgazdag és léptékhelyes bonsait nevelhetünk belőle akár shohin méretkategóriában is.

 

Az fenti felvételeken egy korábban már alakított bonsai fát láthatunk, mely a korábbi alakítást láthatóan túlnőtte, lombkoronája rendezetlen képet mutat. Pár óra munka után egy rendezettebb képet kaptunk, mely egy-két éven belűl teljesen kompakt összképet fog mutatni. Egy törpenövekedésű kínai boróka esetében picit kaotikusan indul az alakítás, hiszen rengeteg hajtást hoz a növény a lombkorona kontúr nyomvonalában, azon kívül és a teljes ágrendszer belsejében is. Ezért érdemes azzal kezdeni az alakítást, hogy a törzs/kéreg bonsai törzstisztítóval való megpucolását követően kivágjuk azokat a zöld részeket, melyek biztosan nem szükségesek majd alakítás közben. Íly módon átláthatóbbá válnak az egyes ágak és a lombkorona egésze - így megkezdődhet a tényleges alakítás és a drótozás. A drótozás ugyan finom munkával jár egy eleve kis ízközökkel növő növény esetében, mégis könnyed munkának számít, mely nem csak élvezetes de sok szabadságot is ad. Az ágak igen rugalmasak és minél vékonyabb/fiatalabb hajtásokról beszélünk, annál inkább azt tapasztalhatjuk, hogy szinte bárhogyan hajlíthatunk, nem gyötörjük el a szállítószöveteket. Az alakítással kapcsolatban érdemes azt szem előtt tartani, hogy a végeredmény legyen könnyed és picit szellős, hogy a fény a lombkorona belsejébe is be tudjon jutni. Érdemes erre azért is figyelni, mert a növény jelentősen fog dúsulni - saját mértékével mérve - és akkor végeztünk jó munkát, ha a dúsulás eredménye a tényleges egységes lombkorona lesz.

 

juniperus chinensis itoigawa bonsai alakitas utan

 

Ennek a boróka bonsai fának a fő nézeti oldalát látjuk a fenti felvételen. Tekeredő sahri - ban és jin - ekben gazdag a mozgalmas törzs, mely egyébként igen hangsúlyos eleme az összképnek. Éppen ezért az ágrendszert is - ennek ellensúlyozása képpen - igyekeztünk minél mozgalmasabbra alakítani.

 

juniperus chinensis itoigawa bonsai alakitas utan

 

A bonsai másik oldala - mely logikusan a hátsó oldala kellene legyen - ebben az esetben szintén alkalmas fő nézeti oldalnak. Ez nem csak ritka eset, de nagyon nagy előnyt jelenthet bonsai kiállításon - főleg, ha kifu állványon helyezi ki tulajdonosa. Ugyan úgy jól jöhet a "kétoldalassága" ha egy hagyományos kompozícióban a kiegészítőnek használt shohin, vagy kusamono úgy kívánja meg a kihelyezést.

 

 

juniperus chinensis itoigawa bonsai alakitas utan

 

 

 

juniperus chinensis itoigawa bonsai alakitas utan

 

marczika bonsai kerteszet erd hungary bonsai studio


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
11909 Megtekintések Oct 20, 2015 6 Szavazat 0 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP