marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » BONSAI TELELTETÉSE ÉS TÉLI VÉDELME

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

BONSAI TELELTETÉSE ÉS TÉLI VÉDELME

BONSAI TELELTETÉSE ÉS TÉLI VÉDELME

 

bonsai fa teleltetése

 

HOGYAN KÉSZÜLŐDIK A BONSAI KERTÉSZ A TÉLRE?

 

Őszi lombszínek, hulló levelek, egyre hűvösebb és hűvösebb levegő, enyhébb napsütés... Lassan lombhullató bonsaijaink megmutatják ágrendszerüket és nyugalmat árasztva átformálják kertünk látványát. Egyedül örökzöld bonsaijaink, bonsai fáink nem akarnak megválni leveleiktől, így kölcsönözve időtlen hangulatot gyűjteményünknek. Minden bonsai kertész számára nyugalmat és pihenést hoz az ősz és a belőle alakuló tél. Mielőtt azonban a nyugalom és a csend urrá lesz kertünkön, némi teendőnk akad, hogy megfelelően előkészítsük bonsaijaink, bonsai fáink, bonsai előanyagaink és friss yamadoriaink teleltető helyét, ezáltal is biztosítva számukra a kielégítő pihenést. A bonsaiok teleltetése egyike a legfontosabb alapoknak, ha a hosszútávon megtartható, egyébként féltve őrzött bonsai gyűjteményünk jövőjére gondolunk. Persze az igazán alapos előkészület inkább folyamat, mint kampányszerű szezonális kapkodás. Hiszen a minél biztonságosabb teleltetés egyik feltétele, hogy a bonsai jó kondícióban legyen. A  jó kondíció biztosítása pedig tavasszal kezdődik és egészen őszig tart, a bonsai szakszerű átültetésével, a bonsai tápanyag utánpótlásával, a bonsai növényvédelmével, mindig az időszerű beavatkozás időbeli elvégzésével és folytathatnánk a sort hosszasan.

 

AZ ÉRDI MARCZIKA BONSAI STUDIÓBAN 25 ÉVES TAPASZTALATTAL TELELTETÜNK BONSAIOKAT, BONSAI ELŐANYAGOKAT, FRISS YAMADORIKAT. SZERETNÉNK MEGOSZTANI  A KEDVES OLVASÓVAL NÉHÁNY FONTOS SZEMPONTOT, A BIZTONSÁGOS BONSAI TELELTETÉST ILLETŐEN.

 

A BONSAI TAKARÁS JELENTŐSÉGE


Ami ősszel a legfontosabb, hogy lehetőségeink szerint válasszuk ki a kertben, teraszon, erkélyen azt a területet, ahol akár phalanx alakzat szerűen összerendezzük növényeinket. Ez persze önmagában még nem elég. Szükséges lesz valamiféle takarásra, mellyel a gyökérlabdát ( gyökérzónát ) és a törzset óvjuk a zord időjárási szélsőségektől. Szalmát használunk, hiszen ez levegős, laza bonsai takaróközegnek kitűnő, alatta a gondosan belocsolt bonsai fák nem füllednek be és kevésbé is száradnak ki. Gyökérnyak ( nebari ) fölé kell emelni minél inkább a takaróközeget az első ( alsó ) ágszintig. Különösen fontos ez a határ az örökzöld (pl. fenyő) bonsaiokra nézve, hogy elkerüljük az ágvesztést. Sokat segíthet a házfal védelme, illetve a szél elleni védekezés minden formája, de fontos megjegyezni, hogy az örökzöld bonsai télen is sok fényt igényel, ne árnyékoljuk le teljesen. Ne felejtsük el, hogy a fent lévő levelek párologtatnak, tehát télen is nedves kell legyen az ültető közeg, ellenkező esetben a növény kiszárad és tavasszal már nem hajt ki.

 

bonsai teleltetésA tél beálltával sem dőlhetünk hátra. Kevés, de fontos teendőnk mindig lesz tavaszig. A teendők közül elsőként a rendszeres ellenőrzést emelnénk ki, ami alatt a földlabdák nedvességének vizsgálatát, a bonsai tálak épségét és az esetleges penészedések korai észrevételét értjük. Pontosan ezért használunk szalmát a takaráshoz, mert praktikusan kezelhető és megfelelő védelmet biztosít bonsaijaink számára még egy hidegebb csapadékmentes télen is. Nem szoktuk sem leásni, sem vermelni egyik bonsait sem, mivel túlontúl sok feladatot adna , ha bonsai tállal együtt tennénk ezt akkor azért, ha bonsai tál nélkül, akkor meg azért. Ilyenkor már egyébként sem szerencsés a gyökérlabdákat bolygatni, tavasszal meg borzasztó nyűgös volna a sárból kivakarni a bonsaitálakat és esetenként azzal szembesülni, hogy egy mázatlan kerámián teljesen le nem tisztítható foltokat hagy a földel való tartós érintkezés. Sokkal inkább annak van jelentősége, hogy lehetőség szerint jó minőségű és fagyálló bonsai tálakban tartsuk bonsaijainkat, melyek ültető közege kifogástalan vízáteresztő képességű. Így elkerüljük a pangó víz okozta súlyos problémákat és a tiszta takaróközeg nem tartogat nekünk tavaszra kellemetlen meglepetéseket.

 

MOST MÁR NYUGALOMBAN A BONSAI

A lerövidült napp alok és a barátságtalan téli időjárási viszonyok behajtják a bonsai kertészt a fűtött lakásba. Jól is van ez így, hiszen ilyenkor már nem ejthetünk sebeket a bonsaiokon különféle alakításokkal, nem metszünk gyökeret, nem fogunk levélmetszeni, de még drótozni sem. Amit ilyenkor megtehetünk, hogy meglévő bonsai szerszámainkat rendre megtisztítjuk, átnézzük és végiggondoljuk, mely bonsai szerszámokra lesz szükségünk először tavasszal, esetleg van e olyan, amit még be kell szerezni. Kereshetünk mázas és mázatlan bonsai tálakat meglévő fáinkhoz, megnézhetjük van e elég akadama, kanuma, vagy kiryu otthon. Ellenőrizhetjük nem fogyott e el a bonsai drót. Vásárolhatunk Biogoldot is, hogy tavasszal már minden rajtra kész legyen, mikor duzzadnak a rügyek, a földlabdák felengedtek és minden csak arra vár, hogy elkezdődjön a bonsaiok átültetése.

 


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
22204 Megtekintések Dec 7, 2011 21 Szavazat 1 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP