marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » A neagari bonsai stílus és Rhododendron bonsai

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

A neagari bonsai stílus és Rhododendron bonsai

neagari bonsai stilusban nevelt rhododendron indicum vagy satsuki azalea bonsai

 

A neagari bonsai stílusú bonsaiok viszonylag ritkán jelennek meg bonsai kiállításokon. Annak ellenére, hogy nem bonyolult dolog neagari stílusúra nevelni egy bonsait, kevés bonsai kertész indítja el ezen az úton bonsai fáját. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a szépen kialakult kitett gyökérrendszer beérése hosszú időt vesz igénybe. Bár a legtöbb esetben a neagari gyökérrendszer három - négy év nevelés után "megáll a lábán", utána még legalább ugyan ennyi idő - esetleg még több - hogy a kitett gyökérrendszer kérgezete eggyéváljon a törzsével és hiteles, vagy hihető összképet nyújtson. A Satsuki azalea, vagy másnéven Rhododendron bonsaiok világában külön divatja van ennek a bonsai stílusnak. Jól társíthatók a neagari Azáleák a legszebb színű mázas bonsai kerámiákhoz. Esetükben bátran válogathatunk akár merészebb színeket is, hiszen a kitett gyökérzet oly erős vízuális ingerként jelenik meg, hogy nem fogja a színben erősebb bonsai tál sem felborítani a látvány egyensúlyát. Külön élményt nyújt esetükben a virágzó állapot, hiszen a fehér, rózsaszín és piros - sok esetben kehely méretű - virágok rendkívül dekoratív módon hatnak. Hogy mi is az a neagari bonsai stílus?

 

bonsai alakitas bonsai szabalyok es informaciok cikkek praktikak

 

Mint minden bonsai stílus, a neagari is természeti előképpel rendelkezik. A neagari bonsai stílus egy olyan fát mutat be, melynek - valamilyen természeti erő hatásának következtében - egyre másra kimosódik a talaja a törzs körül. Ennek köszönhetően egyre jobban és jobban földfelszín fölé kerül a fa gyökere. A természetben az ilyen fák képesek ezzel a folyamattal felvenni a versenyt és megerősödő gyökérrendszerüket erősebb kéreg képződéssel védik, sőt erre a kitett gyökérrendszerre támaszkodva meg is állnak, nem dőlnek ki, nem pusztulnak el. Ezt a jelenséget a japán kultúra bonsai stílusban leképezve is felmutatja és akár tokonoma fülkében, akár bonsai kiállításon egy egyszerű bonsai asztalon bemutatva látunk ilyet nem tehetünk mást mint csodáljuk. Ennek a bonsai stílusnak rendkívüli a kifejező ereje és erős dekorativitási értékekkel bír. Természetesen nem csak Rhododendron bonsaiokat nevelnek neagarinak. Kimondottan érdemes neagari bonsait nevelni gyömölcsfákból (cseresznye, alma, birs, díszbirs, mandula, stb...) is.

 

neagari bonsai stilusban nevelt rhododendron indicum vagy satsuki azalea bonsai

 

A képen látható Rhododendron egy fehér - rózsaszín virágú, japánban nevelt neagari stílusú bonsai. A fehér és rózsaszín virágú Rhododendron bonsaiokhoz előszeretettel szoktak világos, vagy sötétkék színű mázas bonsai tálakat választani. Ebben az esetben sincs másként, ezek a színek ugyanis kellemesen párosulnak a virágokkal és a virágtalan mélyzöld lombozathoz is remekül illenek.


A neagari stílus nem csak jól eltervezett bonsai alakítási koncepció lehet.

Számtalan esetben látni jó, kevésbé jó és rossz bonsai fákat, melyeket nehéz volna jól tovább alakítani. A neagari stílus az ilyen fáknak is egy lehetőség. Egy kevésbé szerencsés törzzsel, vagy ágrendszerrel rendelkező fát könnyen változtathatunk jó bonsai fává, ha a gyökérrendszerét fokozatosan "kitesszük", megmutatjuk. Sok esetben a jó, vagy jobb bonsai fává válás egyetlen reménye ez a stílus.


neagari bonsai stilusban nevelt rhododendron indicum vagy satsuki azalea bonsai


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
13939 Megtekintések Oct 9, 2014 4 Szavazat 0 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP