marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » A bonsai fa

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

A bonsai fa

A bonsai fa

 
Japán feketefenyő- Pinus thunbergii- kaszkád
  
  
   A bonsai kultúra Kínából származik, i.e. 400 körül alakulhatott ki. A kínai császár számos palotája között utazgatott és igénye volt a legszebb növényeire. Valószínű így alakulhatott ki a tálba, illetve tartóedénybe ültetett bonsai (sokan helytelenül bonzai, banzai, bonszaj, bonszaiként ejtik vagy írják, de a szó helyesen írva: bonsai- ami kiejtve
  "bonszáj") fa története.


                                        Nagy méretű boróka- Juniperus chinensis 'Itoigawa'

               Extra mini bonsaiok
   Japánban a VI. századtól kínai buddhista szerzetesek kezdték el a buddhizmust terjeszteni és kultikus tárgyként apró növényeket, mini bonsaiokat vittek magukkal. Japánból származik a bonsai szó eredete is, amely két japán szóból áll: "bon" lapos edényt, míg a "sai" növényt jelent, de a kifejezés ennél jóval összetettebb, ugyanis magába foglalja a természetes hatás és a művészi kifejezés egységét is. A bonsai nevelő célja a természet idealizált újjáteremtése.

 

Európai vörösfenyő- Larix decidua- Yose- ue stílusban  


   Bonsaiként trópusi, szubtrópusi cserjéket és fákat (Ficus, Carmona, Ligustrum, Sageretia fajokat) vagy akár egész erdőket (yose-ue stílus) lehet a lakásba varázsolni. Ezeket „indoor bonsainak" is hívjuk. A bonsaiok 5 cm-től (mini bonsaiok vagy mame bonsaiok) 1m-ig is nevelhetők.

Japán fehérfenyő- Pinus parviflora- moyogi stílusban  

                                                     Japán bükk- Fagus crenata- chokkan stílusban


   A két évezred során számos bonsai stílus alakult, mint például szabadon felfelé törő (moyogi), szabályosan felfelé növő (chokkan), cascade vagy „vízesés" (kengai vagy han-kengai), bábaseprű stílus (hokidachi), érdekesebb stílusokként említhetjük a sziklára vagy sziklába ültetést (sekijoju illetve ishitsuki), de akár tájképet (saikei) is varázsolhatunk lakásunkba vagy kis kertünkbe, melyeknél a fákat sziklákkal és aljnövényzettel ültetik be

Kínai boróka- Juniperus chinensis- kaszkád stílusban, elhalt farészekkel


                                                                   Európai vörösfenyő- Larix decidua- ishitsuki stílusban

Háromerű juhar- Acer buergerianum- kőre ültetett stílusban- sekijoju
   A bonsai évszakonként változik. Tavasszal a japán juhar égő piros levelei díszítenek, a Wisteria (lila akác) csüngő virágzatai valamint a díszalmák kellemes látványt nyújtanak számunkra. Nyáron azálea bonsaiunk kertünk legszebb díszévé válik. Ősszel fantasztikus lombszínekkel és termésekkel ajándékoznak meg minket (díszalma, madárbirs, díszbirs, som, gyertyán,szil, juharok, stb.). A bonsaiok télen szép látványt nyújtanak az örökzöldek állandósága és a lombhullató bonsaiaink különleges és mozgalmas ágrendszere.
 
 Japán gyertyánszil- Zelkova serrata-                                                
hokidachi stílusban téli ágrendszerrel                                            Virágzó azálea
 

 
    


   Magyarországon mára már szép hobbivá vált eme kertészeti művészág, számos magyar klub alakult szerte az országban, mint például az Egyetemi Bonsai Klub, Hermann Ottó Bonsai Klub, Óbudai Bonsai Klub, Juniperus Bonsai Klub, Kaposvári Bonsai Klub, Miskolci Bonsai Klub. Egyre több Bonsai Weekend és Bonsai Workshop látogatható.

Suiseki, a japán kőművészet- a távoli hegy

  

   A bonsaihoz különböző művészeti ágak kapcsolódnak, mint suiseki (a kő művészete), kusamono (évelők különleges, egyedi tálakban). A bonsai kiállítások egységeiben használnak még japán kaligráfiákat, illetve netsuke figurákat.


                                                                         

 

 

                                                 Kusamono

 


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
101309 Megtekintések Nov 22, 2010 38 Szavazat 2 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ilyenkor már ne adjunk tápanyagot a kültéri bonsaioknak. A lassan változó időjárásnak megfelelően törekedjünk egy kiegyensúlyozott öntözésre - különösen, hogy viszonylag csapadékos szeptember várható.
webáruház készítés: get!SHOP