marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » A BONSAI DOKTOR RENDEL - I. BONSAI TARTÁSI ALAPOK

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

A BONSAI DOKTOR RENDEL - I. BONSAI TARTÁSI ALAPOK

A BONSAI DOKTOR RENDEL

I.BONSAI TARTÁSI ALAPOK

 

 bonsai doktor gyógyitja a bonsai fát a marczika bonsai studióban érden

 

 

Eleinte csak nem fejlődik később már látványosan rosszul néz ki a bonsai. A végsőkig várunk, hátha megoldódik magától és minden rendben lesz. Tíz esetből kilencszer nem így történik és elkezd rohamosan összeesni a bonsai. Aztán jön az internet, keresőoldalak, bonsaial kapcsolatos kifejezésekkel teleírt mezők, fejvesztett találat böngészés: 

-          hogyan segítsek bonsaiomon?

-          how to bonsai…

-          kínai fa bajavan

-          bonszaj baj

-          bonsai probléma

-          beteg bonsai

-          bonszáj gyógyítása

-          mi a baja a bonsai fa levelének

Mi a bonsai baja? Hullik a levele, haldokló bonsai, nem fejlődik, barnulnak a hajtásai, visszaszáradnak a bonsai ágai, beteg bonsai, hiába locsolom, apró állatkák a bonsaion, nem tudom mi a baja a bonsaiomnak, félek nehogy elpusztuljon, sárgulnak a levelei a bonsaiomnak, mit tegyek vele, van még remény?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel gyakran lehet találkozni bonsai fórumokon, bonsai blogokon, bonsai klubokban, bonsai előadásokon, sőt, ügyfélszolgálatunk e – mail fiókjába is futnak be ilyen jellegű kérdések.

A bonsai tartás egyik oldalról túl van bonyolítva, másik oldalról pedig esetenként túlságosan redukált kérdésként – gyakorlatilag alúlkommunikált. Hogy ne keveredjünk el nagyon a hol szakmai, hol kevésbé szakmai útvesztőkben, tisztázzunk egy – két alapvető dolgot, ami elengedhetetlen a bonsai tartást illetően. Mindjárt az elején le kell szögezni, hogy bizonyos tekintetben nem a bonsai tulajdonos, hanem sokkal inkább a bonsai növény érdekeit igényeit fogjuk előtérbe helyezni. Erre azért fektetünk nagy hangsúlyt, mert a XXI.századi modern lakberendezési divatok oly mértékig beépítették eszköztárukba a bonsait mint lakberendezési dekorációs elemet, hogy gyakran már kizárólag dísztárgyként tekintenek ezekre a teljes életet élni kívánó növényekre. Tehát a kiindulópont az, hogy növényekről beszélünk. Pontosabban arról, mi van akkor, ha probléma  támad ezekkel a növényekkel, a féltve őrzött bonsaiokkal. Ahhoz, hogy megértsük minden nemű bonsai betegség, bonsai probléma forrását, picit érdemes az elején kezdeni. Mi is a bonsai valójában? A bonsai minden esetben fát, cserjét, tehát fás szárú növényt jelent. A bonsai gyökere, a bonsai törzse, a bonsai ága és lombja ugyan úgy viselkedik, mint a természetben élő fa gyökere, törzse, ága, lombja.  A fák víz, tápanyag és fény hiányában elpusztulnak. A fák a kártevőktől, betegségektől legyengülnek, sőt el is pusztulhatnak.

Adná magát, hogy belemenjünk részletesen és kimerítően a bonsai betegségek, kártevők analizálásába, kielemzésébe, felsorolásába. De! Nem itt kezdődik a dolog! A probléma, a bonsai problémájának megelőzése az elsőrendű feladat! Ha nincs problémánk a bonsaiunkal, akkor a bonsai jól érzi magát. Így mindenkinek jó.  Hogy mindezt hogyan lehet elérni? Nézzük sorban:

FÉNY:

Alapvetően minden növénynek, így minden bonsainak lételeme a fény. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a bonsait éjszaka is reflektorral kell megvilágítani ahhoz, hogy jól érezze magát, de azt viszont igen, hogy például egy ablaktalan fürdőszobában garantáltan elpusztul idővel a bonsai, még akkor is, ha a növény színben jól illik a csempéhez.

Helyezzük a bonsait minden esetben közel a természetes fényhez. Ha beltéri vagy szoba bonsairól beszélünk, ez jelentse azt, hogy közel az ablakhoz, akár közvetlen az ablakba. A közvetlen ablakpárkányon való elhelyezés télen kerülendő abban az esetben, ha a fűtőtest is ott található, mert a fűtőtestből felfelé áramló meleg levegő kiszárítja a növényt.

VÍZ:

Víz nélkül nincs élet. Víz nélkül nincs bonsai. Öntözni muszály. Általában kérdés, hogy hogyan öntözzük a bonsait.  Általában kérdés, hogy mennyi vizet adjunk a bonsainak. Kérdés szokott lenni az is, hogy milyen gyakran locsoljuk meg a bonsait. Sokszor úgy tűnik, hogy a bonsai öntözése valamiféle stresszt jelentő mumusként hat a bonsai új tulajdonosára. Sok esetben a bonsai kedvelő annyira görcsösen figyel az öntözésre, hogy túlöntözéssel pusztítja el kedvelt növényét. Más esetekben pedig kiszárítja a növényt a tulajdonos. Akkor hogyan is legyen? Járjuk azt a bizonyos könnyed aranyközéputat! A bonsai öntözését egyszerűen is fel lehet fogni. A gyakorlatban nagyon egyszerű a dolog. Aranyszabály, hogy nem száradhat ki a bonsai földje! Honnan tudom hogy nedves – e a földje? Ha szemre nem látom, akkor egyszerű tapintással érzékelhetem, nedves e a bonsai földje, vagy száraz. Egy dolog még nagyon fontos, hogy ne is tocsogjon a víztől a bonsai földje! Ha mégis ezt tapasztalnánk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minél hamarabb át kell ültessük a bonsait!

Azokban az esetekben, mikor igazán kis méretű bonsaiokról beszélünk, az öntözést áztatással is kiválthatjuk. Egy lavór vízbe, vagy a bedugott és feltöltött mosdókagylóba állítjuk a bonsait egy – két percre úgy, hogy a víz ellepje a bonsai talajfelszínét. Abban az esetben, ha feledékenyek voltunk és a bonsai földlabdája túlzottan átszáradt, az áztatás lehet egy - két  perc helyett inkább 30 - 40 perc. Arra érdemes odafigyelni, hogy ne felejtsük túl sokáig a növényt a vízben. Érdemes továbbá a bonsait hagyni lecsorogni. A fölösleges víz ily módon távozni tud a bonsai tálból.

Gyakori tévedés, hogy a szobanövényeket lehet vízbe állítva tartani. Nem egyszer találkoztunk olyan esettel, mikor a bonsai pontosan abba pusztult bele, hogy a tulajdonosa azt képzelte nem kell majd locsolnia, ha vízbe állítva tartja egy kis tálkában. A bonsai gyökérzetének nem csak vízre és tápanyagra, de oxigénre is szüksége van! Ha pedig a bonsai gyökere nem tudja felvenni az oxigént a pangó víz jelenléte miatt, akkor kialakul a gyökérrothadás, a gyökérzet megfullad gyakorlatilag, a bonsai pedig elpusztul.

TÁPANYAG:

A víz önmagában még nem elegendő a bonsai növény életéhez hosszútávon. A bon sai tápozása esetében többnyire az szokott dilemma lenni, hogy mit, mennyit és milyet adjunk a bonsai tápanyagból a kis fának és persze hányszor, milyen gyakran. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban érdemes megfogadni Bonsai Stúdiónk vásárláskor adott tanácsait. Ha nem emlékszik valaki ezekre, vagy már nincsen meg neki a bonsai tájékoztató, ne habozzon, írjon nekünk bátran! Webáruházunk bonsai tápanyag kínálatában szereplő termékeink leírásában is megtalálhatóak a szükséges alkalmazási információk.

HŐMÉRSÉKLET:

A hőmérséklet a bonsaiok esetében fontos lehet. Elsősorban a szoba bonsaiok érzékenyek a hőmérsékletre. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szoba bonsaiok, vagy szobai bonsaiok attól szoba, vagy szobai bonsaiok, hogy éghajlatunkon a telet kültéren nem képesek tolerálni viszonylag magas alsó hőmérsékletigényük miatt. a legtöbb szobabonsai esetében ez 12°C – 15 °C – ot jelent. Ettől hidegebb körülmények között rohamosan kezd romlani állapotuk. A bonsaiok maximum hőtűrését már könnyebben kezelhetjük. Az egyszerűség kedvéért fogalmazhatunk úgy, hogy ami nekünk már túl meleg, azt a növények is egyre kevésbé kedvelik. Tehát egy kánikula a növényeket legalább annyira megterheli mint minket embereket.

BEAVATKOZÁSOK:

Minden beavatkozás valamilyen mértékig befolyásolja növényünk állapotát. Mit értünk beavatkozás alatt? Gyökérmetszést és átültetést, metszést, drótozást, növényvédelmet, permetezést. A „beavatkozásokkal” két féle célunk lehet. Az egyik, hogy a bonsai időről időre egyre esztétikusabb megjelenést kaphasson, a másik, hogy a bonsai kondícióját, állapotát javítsuk, tartsuk optimális keretek közt.

Gyökérmetszés és átültetés

Gyökérmetszést általában akkor szoktunk végezni, mikor a bonsai kinövi a bonsai tálat, de mégis abba a bonsai tálba kerül vissza a növény amit kinőtt. Ez a beavatkozás azonban figyelmet igényel. A gyökérmetszést van aki szakemberre bízza, van aki maga végzi el. Azonban fontos, hogy csak akkor szoktunk gyökeret metszeni, ha az indokolt és például a nagyobb bonsaiok esetében lehetőleg nem minden évben.

Az átültetéssel hasonló a helyzet. Csak ha szükséges, akkor ültetünk át egy bonsait. Milyen esetekben kell átültetni? Rossz minőségű, vizet átereszteni nem képes , összetömörödött ültető közeg jelenléte esetén haladéktalanul. Ha a bonsai kinőtte a bonsai tálat és vagy  a fa arányai és visszavágott gyökerei is nagyobb bonsai tálat kívánnak meg ( persze elfogadható indok az is, ha szebb bonsai tálat találunk a bonsaihoz  ). A bonsaiok átültetésének ideális időpontja a tavasz. Indokolt esetben a probléma súlyossága felülírhatja a szabályokat és kellő óvatossággal és körültekintéssel a bonsai átültetését meg lehet cselekedni máskor is, ha a helyzet valóban úgy kívánja.

Metszés

A bonsai metszése. A bonsai lombkoronája, a bonsai ágrendszere időről időre megnövekszik. Mivel az esetek túlnyomó részében a vásárolt bonsaiok már kialakult lombkoronával bírnak, ezért elsősorban a már kialakult bonsai lombkorona kontúrját igyekszünk megtartani. Ehhez a mérethez igazodva metsszük a bonsait ügyelve arra, hogy a visszavágott ágacskákon maradjon néhány, de minimum két levél, levélpár. Jó ha tudjuk, hogy amerre az ágon ülő levél mutat, amerre a levél áll, arra felé fog nőni a következő hajtás metszés után. Fontos, hogy a bonsai metszését, az ágak vágását mindig, kivétel nélkül éles ollóval, metsző ollóval, bonsai ollóval végezzük. Így elkerülhetjük a szövetek roncsolódását, az ág visszaszáradását, gombás fertőződését. Az is fontos, hogy a növény / bonsai méretéhez, törzsvastagságához képest vastagabb ágakat metszés után kezeljük sebkezelővel. Bonsai Stúdiónk erre a célra a legalkalmasabbnak két féle sebkezelőt használ, kétféle sebkezelőt tart: Az egyik a Sebzáró gyurma a másik pedig a Sebzáró paszta.

 

Drótozás

A bonsai drótozása egy bonsai alakítási módszer. Nem a bonsai méretét, de a bonsai formáját tudjuk vele befolyásolni. A bonsai drótot egyszerűen feltekerjük a bonsai ágaira. Érdemes odafigyelni arra, hogy se túl szorosan, se túl lazán ne tegyük fel a drótot. Miután a drót a bonsai ágára fel lett tekerve, lassú, óvatos mozdulatokkal a kívánt formára tudjuk hajlítani az ágat. A bonsai drótozása természetesen igényel némi gyakorlatot. A bonsai drótozásáról rendkívül használható és praktikus leírást ad képekkel illusztrálva  Harry Tomlinson Bonsai c. könyve.

Növényvédelem, permetezés

Növényvédelem? Mi számít növényvédelemnek? Kertészeti értelemben leggyakrabban a vegyszeres védekezést értik növényvédelem alatt. Ha a növényvédelem szót szó szerint vesszük, akkor ide érthetjük a permetezés mellett akár a bonsai helyes tápozását, az árnyékkedvelő  bonsaiok árnyékolását, de még a bonsaaiok teleltetését is. Amennyiben már meglévő problémát kell orvosolni, megtörtént a baj, tetvek, atkák lepték el a bonsait, ne habozzunk, ne essünk kétségbe, cselekedjünk! Ilyenkor az a leg célszerűbb, ha egy mezőgazdasági, vagy gazdaboltba elmegyünk és az eladó segítségével vásárlunk a problémára célzottan ajánlott permetszert. Ugyanígy járjunk el gombás fertőzések esetén is.

KIEMELTEN FONTOS!

A növényvédő szerek kemikáliák, mérgezőek! A szer minden utasítását és előírását maradéktalanul tartsuk be! A munkaegészségügyi előírásoktól kezdve, az elzárási intelmeken át a kijuttatási és maradék illetve csomagolóanyag kezelési utasításokig meg kell követni a termékutasítást!


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
71272 Megtekintések Jul 10, 2012 36 Szavazat 2 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP