marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » A BONSAI DOKTOR RENDEL - I. BONSAI TARTÁSI ALAPOK

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

A BONSAI DOKTOR RENDEL - I. BONSAI TARTÁSI ALAPOK

A BONSAI DOKTOR RENDEL

I.BONSAI TARTÁSI ALAPOK

 

 bonsai doktor gyógyitja a bonsai fát a marczika bonsai studióban érden

 

 

Eleinte csak nem fejlődik később már látványosan rosszul néz ki a bonsai. A végsőkig várunk, hátha megoldódik magától és minden rendben lesz. Tíz esetből kilencszer nem így történik és elkezd rohamosan összeesni a bonsai. Aztán jön az internet, keresőoldalak, bonsaial kapcsolatos kifejezésekkel teleírt mezők, fejvesztett találat böngészés: 

-          hogyan segítsek bonsaiomon?

-          how to bonsai…

-          kínai fa bajavan

-          bonszaj baj

-          bonsai probléma

-          beteg bonsai

-          bonszáj gyógyítása

-          mi a baja a bonsai fa levelének

Mi a bonsai baja? Hullik a levele, haldokló bonsai, nem fejlődik, barnulnak a hajtásai, visszaszáradnak a bonsai ágai, beteg bonsai, hiába locsolom, apró állatkák a bonsaion, nem tudom mi a baja a bonsaiomnak, félek nehogy elpusztuljon, sárgulnak a levelei a bonsaiomnak, mit tegyek vele, van még remény?

Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel gyakran lehet találkozni bonsai fórumokon, bonsai blogokon, bonsai klubokban, bonsai előadásokon, sőt, ügyfélszolgálatunk e – mail fiókjába is futnak be ilyen jellegű kérdések.

A bonsai tartás egyik oldalról túl van bonyolítva, másik oldalról pedig esetenként túlságosan redukált kérdésként – gyakorlatilag alúlkommunikált. Hogy ne keveredjünk el nagyon a hol szakmai, hol kevésbé szakmai útvesztőkben, tisztázzunk egy – két alapvető dolgot, ami elengedhetetlen a bonsai tartást illetően. Mindjárt az elején le kell szögezni, hogy bizonyos tekintetben nem a bonsai tulajdonos, hanem sokkal inkább a bonsai növény érdekeit igényeit fogjuk előtérbe helyezni. Erre azért fektetünk nagy hangsúlyt, mert a XXI.századi modern lakberendezési divatok oly mértékig beépítették eszköztárukba a bonsait mint lakberendezési dekorációs elemet, hogy gyakran már kizárólag dísztárgyként tekintenek ezekre a teljes életet élni kívánó növényekre. Tehát a kiindulópont az, hogy növényekről beszélünk. Pontosabban arról, mi van akkor, ha probléma  támad ezekkel a növényekkel, a féltve őrzött bonsaiokkal. Ahhoz, hogy megértsük minden nemű bonsai betegség, bonsai probléma forrását, picit érdemes az elején kezdeni. Mi is a bonsai valójában? A bonsai minden esetben fát, cserjét, tehát fás szárú növényt jelent. A bonsai gyökere, a bonsai törzse, a bonsai ága és lombja ugyan úgy viselkedik, mint a természetben élő fa gyökere, törzse, ága, lombja.  A fák víz, tápanyag és fény hiányában elpusztulnak. A fák a kártevőktől, betegségektől legyengülnek, sőt el is pusztulhatnak.

Adná magát, hogy belemenjünk részletesen és kimerítően a bonsai betegségek, kártevők analizálásába, kielemzésébe, felsorolásába. De! Nem itt kezdődik a dolog! A probléma, a bonsai problémájának megelőzése az elsőrendű feladat! Ha nincs problémánk a bonsaiunkal, akkor a bonsai jól érzi magát. Így mindenkinek jó.  Hogy mindezt hogyan lehet elérni? Nézzük sorban:

FÉNY:

Alapvetően minden növénynek, így minden bonsainak lételeme a fény. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a bonsait éjszaka is reflektorral kell megvilágítani ahhoz, hogy jól érezze magát, de azt viszont igen, hogy például egy ablaktalan fürdőszobában garantáltan elpusztul idővel a bonsai, még akkor is, ha a növény színben jól illik a csempéhez.

Helyezzük a bonsait minden esetben közel a természetes fényhez. Ha beltéri vagy szoba bonsairól beszélünk, ez jelentse azt, hogy közel az ablakhoz, akár közvetlen az ablakba. A közvetlen ablakpárkányon való elhelyezés télen kerülendő abban az esetben, ha a fűtőtest is ott található, mert a fűtőtestből felfelé áramló meleg levegő kiszárítja a növényt.

VÍZ:

Víz nélkül nincs élet. Víz nélkül nincs bonsai. Öntözni muszály. Általában kérdés, hogy hogyan öntözzük a bonsait.  Általában kérdés, hogy mennyi vizet adjunk a bonsainak. Kérdés szokott lenni az is, hogy milyen gyakran locsoljuk meg a bonsait. Sokszor úgy tűnik, hogy a bonsai öntözése valamiféle stresszt jelentő mumusként hat a bonsai új tulajdonosára. Sok esetben a bonsai kedvelő annyira görcsösen figyel az öntözésre, hogy túlöntözéssel pusztítja el kedvelt növényét. Más esetekben pedig kiszárítja a növényt a tulajdonos. Akkor hogyan is legyen? Járjuk azt a bizonyos könnyed aranyközéputat! A bonsai öntözését egyszerűen is fel lehet fogni. A gyakorlatban nagyon egyszerű a dolog. Aranyszabály, hogy nem száradhat ki a bonsai földje! Honnan tudom hogy nedves – e a földje? Ha szemre nem látom, akkor egyszerű tapintással érzékelhetem, nedves e a bonsai földje, vagy száraz. Egy dolog még nagyon fontos, hogy ne is tocsogjon a víztől a bonsai földje! Ha mégis ezt tapasztalnánk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minél hamarabb át kell ültessük a bonsait!

Azokban az esetekben, mikor igazán kis méretű bonsaiokról beszélünk, az öntözést áztatással is kiválthatjuk. Egy lavór vízbe, vagy a bedugott és feltöltött mosdókagylóba állítjuk a bonsait egy – két percre úgy, hogy a víz ellepje a bonsai talajfelszínét. Abban az esetben, ha feledékenyek voltunk és a bonsai földlabdája túlzottan átszáradt, az áztatás lehet egy - két  perc helyett inkább 30 - 40 perc. Arra érdemes odafigyelni, hogy ne felejtsük túl sokáig a növényt a vízben. Érdemes továbbá a bonsait hagyni lecsorogni. A fölösleges víz ily módon távozni tud a bonsai tálból.

Gyakori tévedés, hogy a szobanövényeket lehet vízbe állítva tartani. Nem egyszer találkoztunk olyan esettel, mikor a bonsai pontosan abba pusztult bele, hogy a tulajdonosa azt képzelte nem kell majd locsolnia, ha vízbe állítva tartja egy kis tálkában. A bonsai gyökérzetének nem csak vízre és tápanyagra, de oxigénre is szüksége van! Ha pedig a bonsai gyökere nem tudja felvenni az oxigént a pangó víz jelenléte miatt, akkor kialakul a gyökérrothadás, a gyökérzet megfullad gyakorlatilag, a bonsai pedig elpusztul.

TÁPANYAG:

A víz önmagában még nem elegendő a bonsai növény életéhez hosszútávon. A bon sai tápozása esetében többnyire az szokott dilemma lenni, hogy mit, mennyit és milyet adjunk a bonsai tápanyagból a kis fának és persze hányszor, milyen gyakran. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban érdemes megfogadni Bonsai Stúdiónk vásárláskor adott tanácsait. Ha nem emlékszik valaki ezekre, vagy már nincsen meg neki a bonsai tájékoztató, ne habozzon, írjon nekünk bátran! Webáruházunk bonsai tápanyag kínálatában szereplő termékeink leírásában is megtalálhatóak a szükséges alkalmazási információk.

HŐMÉRSÉKLET:

A hőmérséklet a bonsaiok esetében fontos lehet. Elsősorban a szoba bonsaiok érzékenyek a hőmérsékletre. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szoba bonsaiok, vagy szobai bonsaiok attól szoba, vagy szobai bonsaiok, hogy éghajlatunkon a telet kültéren nem képesek tolerálni viszonylag magas alsó hőmérsékletigényük miatt. a legtöbb szobabonsai esetében ez 12°C – 15 °C – ot jelent. Ettől hidegebb körülmények között rohamosan kezd romlani állapotuk. A bonsaiok maximum hőtűrését már könnyebben kezelhetjük. Az egyszerűség kedvéért fogalmazhatunk úgy, hogy ami nekünk már túl meleg, azt a növények is egyre kevésbé kedvelik. Tehát egy kánikula a növényeket legalább annyira megterheli mint minket embereket.

BEAVATKOZÁSOK:

Minden beavatkozás valamilyen mértékig befolyásolja növényünk állapotát. Mit értünk beavatkozás alatt? Gyökérmetszést és átültetést, metszést, drótozást, növényvédelmet, permetezést. A „beavatkozásokkal” két féle célunk lehet. Az egyik, hogy a bonsai időről időre egyre esztétikusabb megjelenést kaphasson, a másik, hogy a bonsai kondícióját, állapotát javítsuk, tartsuk optimális keretek közt.

Gyökérmetszés és átültetés

Gyökérmetszést általában akkor szoktunk végezni, mikor a bonsai kinövi a bonsai tálat, de mégis abba a bonsai tálba kerül vissza a növény amit kinőtt. Ez a beavatkozás azonban figyelmet igényel. A gyökérmetszést van aki szakemberre bízza, van aki maga végzi el. Azonban fontos, hogy csak akkor szoktunk gyökeret metszeni, ha az indokolt és például a nagyobb bonsaiok esetében lehetőleg nem minden évben.

Az átültetéssel hasonló a helyzet. Csak ha szükséges, akkor ültetünk át egy bonsait. Milyen esetekben kell átültetni? Rossz minőségű, vizet átereszteni nem képes , összetömörödött ültető közeg jelenléte esetén haladéktalanul. Ha a bonsai kinőtte a bonsai tálat és vagy  a fa arányai és visszavágott gyökerei is nagyobb bonsai tálat kívánnak meg ( persze elfogadható indok az is, ha szebb bonsai tálat találunk a bonsaihoz  ). A bonsaiok átültetésének ideális időpontja a tavasz. Indokolt esetben a probléma súlyossága felülírhatja a szabályokat és kellő óvatossággal és körültekintéssel a bonsai átültetését meg lehet cselekedni máskor is, ha a helyzet valóban úgy kívánja.

Metszés

A bonsai metszése. A bonsai lombkoronája, a bonsai ágrendszere időről időre megnövekszik. Mivel az esetek túlnyomó részében a vásárolt bonsaiok már kialakult lombkoronával bírnak, ezért elsősorban a már kialakult bonsai lombkorona kontúrját igyekszünk megtartani. Ehhez a mérethez igazodva metsszük a bonsait ügyelve arra, hogy a visszavágott ágacskákon maradjon néhány, de minimum két levél, levélpár. Jó ha tudjuk, hogy amerre az ágon ülő levél mutat, amerre a levél áll, arra felé fog nőni a következő hajtás metszés után. Fontos, hogy a bonsai metszését, az ágak vágását mindig, kivétel nélkül éles ollóval, metsző ollóval, bonsai ollóval végezzük. Így elkerülhetjük a szövetek roncsolódását, az ág visszaszáradását, gombás fertőződését. Az is fontos, hogy a növény / bonsai méretéhez, törzsvastagságához képest vastagabb ágakat metszés után kezeljük sebkezelővel. Bonsai Stúdiónk erre a célra a legalkalmasabbnak két féle sebkezelőt használ, kétféle sebkezelőt tart: Az egyik a Sebzáró gyurma a másik pedig a Sebzáró paszta.

 

Drótozás

A bonsai drótozása egy bonsai alakítási módszer. Nem a bonsai méretét, de a bonsai formáját tudjuk vele befolyásolni. A bonsai drótot egyszerűen feltekerjük a bonsai ágaira. Érdemes odafigyelni arra, hogy se túl szorosan, se túl lazán ne tegyük fel a drótot. Miután a drót a bonsai ágára fel lett tekerve, lassú, óvatos mozdulatokkal a kívánt formára tudjuk hajlítani az ágat. A bonsai drótozása természetesen igényel némi gyakorlatot. A bonsai drótozásáról rendkívül használható és praktikus leírást ad képekkel illusztrálva  Harry Tomlinson Bonsai c. könyve.

Növényvédelem, permetezés

Növényvédelem? Mi számít növényvédelemnek? Kertészeti értelemben leggyakrabban a vegyszeres védekezést értik növényvédelem alatt. Ha a növényvédelem szót szó szerint vesszük, akkor ide érthetjük a permetezés mellett akár a bonsai helyes tápozását, az árnyékkedvelő  bonsaiok árnyékolását, de még a bonsaaiok teleltetését is. Amennyiben már meglévő problémát kell orvosolni, megtörtént a baj, tetvek, atkák lepték el a bonsait, ne habozzunk, ne essünk kétségbe, cselekedjünk! Ilyenkor az a leg célszerűbb, ha egy mezőgazdasági, vagy gazdaboltba elmegyünk és az eladó segítségével vásárlunk a problémára célzottan ajánlott permetszert. Ugyanígy járjunk el gombás fertőzések esetén is.

KIEMELTEN FONTOS!

A növényvédő szerek kemikáliák, mérgezőek! A szer minden utasítását és előírását maradéktalanul tartsuk be! A munkaegészségügyi előírásoktól kezdve, az elzárási intelmeken át a kijuttatási és maradék illetve csomagolóanyag kezelési utasításokig meg kell követni a termékutasítást!


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
37125 Megtekintések Jul 10, 2012 23 Szavazat 2 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

Itt a tél és vele együtt a kültéri bonsaiosok kényszerpihenője is. Mit is, mit is, mit is tegyünk ilyenkor? Locsolni nem nagyon kell, metszeni sem, tápozni sem, alakítani se nagyon kéne, átültetni sem... De akkor mit?

Gondolkodjunk... Meg van-e mindenünk? Gyűjtögessünk tavaszra ezt-azt. Akadamát, Biogoldot, bonsai szerszámokat, stb...

Vagy: Olvassunk, böngésszünk cikkek közt és szakirodalmak sorai között. Nézzünk posztokat a bonsai blogokban és a közösségi médiában. Nem is lesz olyan rossz ez a tél! ;)

webáruház készítés: get!SHOP