marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI KIEGÉSZÍTŐK – EGY SHOHIN BONSAI ÁTÜLTETÉSE

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI KIEGÉSZÍTŐK – EGY SHOHIN BONSAI ÁTÜLTETÉSE

BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI KIEGÉSZÍTŐK – EGY SHOHIN BONSAI ÁTÜLTETÉSE


A bonsai szerszámok, a bonsai alakítás és bonsai gondozás nélkülözhetetlen eszközei.

 

A bonsai alakítás eszközei. A  bonsai szerszámok. Ha a bonsai alakítás szerszámairól esik szó, többnyire felsorolás szerűen beszélünk a különféle bonsai alakítási folyamatok célszerszámainak elnevezéseiről, a bonsai szerszámok neveiről. Ki ki a maga tájékozottságától függően, tudja is melyik bonsai szerszám mire való. A bonsai szerszám vásárlása minden esetben egy út kezdete, hiszen aki bonsai szerszámokat vásárol, annak általában célja is van azokkal. A cél tárgya a bonsai szerszámok használata esetében nyílván valóan maga a bonsai alakítás, annak tárgya pedig egyszerűen a bonsai. Bonsai. A bonsai egy bonsai kertésznek, egy hobbistának, egy gyűjtőnek éppúgy hozzátartozik mindennapi életéhez, mint annak az embernek, aki pusztán kedvtelésből tart otthonában egy – két szoba bonsait. Nem is lehetne ez másként, hiszen egy növényt minden esetben a több – kevesebb  törődés tart életben. Egyszerű dolgokra gondoljunk. A bonsai öntözése, a bonsai tápozása, a bonsai fény és hőmérséklet igényének kielégítése ami a legfontosabb.
Mint fentebb említettük már, a bonsai szerszámok a bonsai alakítás eszközei, viszont a bonsai gondozásnak is vannak eszközei, sőt kiegészítői is. A bonsai szerszámok nélkülözhetetlenségét a bonsaial való foglalatoskodás közben tapasztalja meg az ember. A fintor, a szarkasztikus csavar mindössze annyi, hogy ezt csak az tudja, aki már vásárolt bonsai szerszámot, illetve feljegyzett  teendői közt  a „ bonsai szerszám  vásárlás ” már kipipáltként szerepel. 
A bonsai szerszámok óriási jelentőséggel bírnak, sok múlik rajtuk. Majdnem minden. A bonsai alakítási munkálatok minősége függ a ( megfelelő )  bonsai szerszámoktól. A bonsai alakítási munkálatok minőségétől pedig a bonsai fa állapota és a bonsai szépsége, épsége. A bonsai szerszámokkal ( szakszerűen ) ejtett sebek gyógyulása gyorsabb és esztétikusabb, mint egyébként. A bonsai szerszámok kialakítása pontosan úgy történik, hogy a bonsai kertész kezének nyomát, a bonsai látványába történő beavatkozást minél kevésbé érhesse tetten a szemlélő, egy esetleges bonsai kert látogatásakor, vagy éppen egy bonsai kiállítás alkalmával nézelődve. De miért is fontos ez? Mert a bonsaiban a látványt és a szépséget keressük és találjuk. Egy bonsait szemlélve, sosem az eldolgozatlan sebek és hibák látványa az, amit tekintetünk keres. ( Olyannyira így van ez, hogy még a japán bonsai sebgyurmákat is olyan színben állítják elő, hogy a legkevésbé legyen feltűnő vagy zavaró a kéreg színe mellett. ) A bonsait csodálni szeretjük, a bonsaiban gyönyörködni jó.   Ezért van szükség a precíz bonsai alakításra. A bonsai alakítás precizitásának lehetősége pedig a bonsai szerszámokban rejlik.

 

Speciálisan bonsai alakításra kialakított szerszámok, bonsai szerszámok.

 


EGYSZERŰEN EGY BONSAI ÁTÜLTETÉSE


Alapvetés, hogy a bonsai szerszámok értelmét azok használata adja meg. Az ilyen munka gyümölcsét pedig a bonsai szerszámok használója, a bonsai alakítója ha tetszik maga a bonsai művész élvezi. Az egyes bonsai szerszámok általában többféle bonsai alakítási feladatot képesek ellátni, többféle munkálatnál is szerepet játszanak. A következő képen egy shohin bonsai, egy Premna japonica látható átültetés előtti állapotban.

 

Bonsai átültetés előtti állapotban látható a shohin méretű bonsai, Shohin Premna japonica.

 

Egy egyedi kézzel készült mázas  bonsai tálba fog átkerülni ez a növény. Mivel nem marad  ugyanebben a bonsai tálban a fa, ezért a bonsai átültetése, a bonsai tál felkészítésével kezdődik. A bonsai tál felkészítése abból áll, hogy a bonsai tál vízáteresztő nyílásaira hálót rögzítünk hurkolt drót segítségével . Első lépésben a drót hurkokat készítjük el  1.5 mm – es  bonsai drótból.

 

Egy bonsai tál felkészítése a bonsai átültetésére, 1.5 mm - es bonsai dróttal, shohin bonsaihoz.

 


A készítés folyamata egyszerű, mint a mellékelt ábra is mutatja.

 

Bonsai tál felkészítése bonsai átültetésre.  Bonsai drótból készített bonsai ültetőközeget megtartó háló rögzítéséhez. bonsai

 

Második lépésben a hálót rögzítjük a vízáteresztő nyílás fölé, hogy az ne tudjon elcsúszkálni, elmozdulni  ültetés közben sem, ily módon bent tartva a bonsai ültető közeget a tálban, a bonsai gyökerei közt .

 

Bonsai tál felkészítése, bonsai átültetésére, bonsai dróttal a bonsai tálba rögzített, bonsai ültető közeget megtartó háló.

 

A bonsai tál szinte készen is áll a bonsai beültetésére.

 

Bonsai tál felkészítése bonsai átültetésre, shohin bonsai tál shohin bonsaihoz.

 

Gyakran előfordul, hogy egy shohin bonsai  gyökérzete egy szezon, egy idény alatt teljesen benövi, kitölti a bonsai tálat. Mielőtt kiemelnénk a bonsait a bonsai tálból, egy bonsai átültető késsel óvatosan körbevágjuk  a földlabdát, hogy könnyebben, a bonsai gyökereinek szakadása nélkül kiemelhessük a tálból. A bonsai tálból való kiemelés után szemrevételezzük a gyökérzetet, meggyőződünk  a gyökerek egészségi állapotáról. Ha mindent rendben találunk a bonsai gyökérzetével, megkezdődhet a gyökérzet kibontása, kifésülése. Erre azért van szükség, mert a gyökérmetszés nem feltétlenül egyszerű nyírbálást jelent. A bonsai gyökérzetének kibontása, kifésülése közben egyébként is szakadnak le a gyökérből darabok, egy shohin esetében ez akár nagy veszteség is lehet. Éppen ezért, a bonsai gyökerét óvatosan bontjuk ki és csak ez után kezdünk gyökeret metszeni. A bonsai gyökerének metszése közben mindig figyelni kell arra, nehogy túl lőjünk a célon, mert a túl kevés gyökér fennhagyásával csökkentjük a bonsai fa életesélyeit.

 

Shohin méretű Premna japonica bonsai átültetése.

 

A kibontott, kifésült gyökérzet elérése után, megtisztítjuk a törzset bonsai törzstisztító kefével, annak érdekében, hogy a fa esztétikusabb látványt nyújtson és a nebarit ( a bonsai gyökérnyakát ) ne takarja be a moha és a kisebb gyomnövények, mert az nem kifejezetten esztétikus és egyáltalán nem is praktikus. Az apróbb gyomnövények eltávolítását bonsai csipesszel végezzük, mely segítségével óvatos és határozott mozdulatokat alkalmazva gyökerével együtt húzzuk ki a gyomokat . Ezek után a gyökerek közül kimossuk az elhasznált bonsai ültető közeget, a tömörödött akadama szemcséket, hogy friss akadamát, friss bonsai ültető közeget tölthessünk a gyökerek közé.

 

Shohin méretű Premna japonica bonsai átültetése, a bonsai gyökerének kifésülése.

 

A shohin bonsai gyökérmetszése következik. A kifésült,  kibontott gyökérzet metszésénél arra figyelünk, hogy a tálba mindenképpen beleférjen a növény és maradjon is hely a gyökérzet további fejlődésének, a gyökérzet növekedésének. Ugyanakkor fontos szempont, hogy a gyökérzetből annyi maradjon meg a bonsai számára, amennyivel biztonságosan tartható meg az elkövetkező nyáron.
Mikor megvagyunk a bonsai gyökérmetszésével, következik a bonsai tálbaültetése. A korábban előkészített bonsai tál aljára drénréteget teszünk. Ez elengedhetetlen. Drénrétegnek használjunk akadamát, ez biztosan át fogja ereszteni a tálba érkező felesleges vizet, így nem tud kialakulni a gyökérzetre káros pangó víz.
Miután a bonsai tál aljába drén réteget tettünk, következik a bonsainak a tálban való elhelyezése. Ez egy fontos momentuma a bonsai tálba ültetésnek. Ilyenkor dől el, milyen összképet fog alkotni a bonsai tál a beleültetett bonsai fával. Tudva levő, hogy a kifejezetten középre való elhelyezés, kizárólag kör alakú bonsai tálaknál (dob tálak ), négyzetes alakú bonsai tálaknál és az ún. virág alakú bonsai tálaknál megengedett. Téglalap alakú bonsai tálaknál, ovális bonsai tálaknál, kurama bonsai tálaknál, holdhéj kuramáknál,  kaszkád bonsai tálaknál, a középre ültetés nem megengedett. Ezekben az esetekben (leegyszerűsített módon fogalmazva), a bonsai tál középpontjától balra és hátra, vagy jobbra és hátra el kell tolni a bonsai fát. Számít persze a fa dőlési iránya is. Általában a bonsai dőlési irányában hagyunk nagyobb helyet a tálban a gyökérzetnek. Tehát, ha a bonsai jobbra dől, akkor a bonsai törzsétől jobbra hagyunk több helyet a tál pereméig.

 

Shohin bonsai gyökérmetszése bonsai ollóval, és a bonsai bonsai tálban való elhelyezése, bonsai drén rétegre ültetve.

 

Ha sikerült a bonsait elhelyezni a tálban, akkor az előre befűzött bonsai rögzítő drótok segítségével a tálhoz rögzítjük a fát. Akkor jártunk el jól, akkor van a bonsai megfelelően rögzítve a bonsai tálba, ha a bonsai fánál fogva megemeljük az egészet és a bonsai tál nem kotyog, nem esik le.

 

Egy shohin bonsai bonsai tálba ültetése és bonsai tálba rögzítése, bonsai jin fogó ollóval, majd bonsai ültető közeggel való feltöltése a bonsai tálnak.

 

A bonsai tálba rögzítése után, feltöltjük a bonsaitálat a peremig bonsai ültető közeggel, ami jelen esetben shohin akadamával kevert kis szemcsenagyságú akadama. Mikor ezzel is megvagyunk, következik a bonsai öntözése. Átültetés után, az öntözést haladéktalanul ejtsük meg. Ne hagyjuk a frissen metszet gyökérzetet száraz közegben sokáig sínylődni. Öntözzük meg jó alaposan, had frissüljön fel az egész gyökérzóna.
Ezt követően a bonsai ágrendszerét helyezzük fókuszba. Előkerül a gömb konkáv bonsai olló (  knob cutter  ), a shohin konkáv bonsai olló ( shohin concave cutter ), a hosszúnyelű bonsai olló ( long – handled bonsai shears ) és a drótvágó bonsai olló ( wire cutter ). Kisebb alakításokkal  rendbe tesszük az ágrendszert mielőtt a bonsai drótozásába belekezdenénk.

 

Az átültetett bonsai öntözését követő bonsai metszése és a bonsai alakítása.

 

Miután megvagyunk a bonsai ágrendszerének rendbetételével, megkezdjük a drótozást. Evidencia, hogy a bonsai drótozása lehetővé teszi a bonsai ágrendszerének kialakítását. Ennek legideálisabb időpontja, mikor a bonsai még nem hajtott ki, tehát lombtalan állapotban van, mert ilyenkor lehet a legjobban hozzáférni az apró ágakhoz.

 

Egy bonsai drótozása, bonsai dróttal.

 

A bonsai alakítási műveletek befejezéseként, tiszta shohin akadamával rendezzük el a bonsai talajfelszínét.

 

Lombtalan shohin bonsai, bonsai átültetés után, shohin méretű Premna japonica.

 

 

 

A bonsai szerszámok, mint a bonsai átültetés és a bonsai alakítás eszközei.


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
22221 Megtekintések Feb 7, 2012 9 Szavazat 1 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP