marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI ALAKÍTÁSI ESZKÖZÖK – A BONSAI ALAKÍTÁSTÓL A BONSAI KIÁLLÍTÁSIG

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI ALAKÍTÁSI ESZKÖZÖK – A BONSAI ALAKÍTÁSTÓL A BONSAI KIÁLLÍTÁSIG

 

bonsai szerszámok, a bonsai alakítás és bonsai gondozás eszközei 

BONSAI SZERSZÁMOK ÉS BONSAI ALAKÍTÁSI ESZKÖZÖK – A BONSAI ALAKÍTÁSTÓL A BONSAI KIÁLLÍTÁSIG

 

 

BEVEZETŐ


Bonsai szerszámok alatt célszerszámokat értünk. Vágó, metsző, csípő, kaparó, hasító, hajlító szerszámok többnyire a bonsai  gondozás és alakítás eszközei. Több olyan bonsai szerszám típus is van, ami többféle feladatra is használható, több funkciót lát el. Például a kontúr konkáv bonsai ollókkal egyszerre tudunk metszeni, sebet eldolgozni, de jineket kialakítani is. Ez a szerszám eleve úgy lett kialakítva, hogy a bütyökvágó bonsai olló és a konkáv bonsai olló tulajdonságait ötvözve, szükség esetén széles és homorú vágásfelületet adjon.BONSAI OLLÓ VAGY BONSAI FOGÓ?


A bonsai ollók és bonsai fogók elnevezéseinek saját zsargonja van. Nem ritka, hogy bonsai olló és bonsai fogó alatt ugyanazt a szerszámot érti valaki. Bonsaios emberek közt gyakran hallani például a „konkáv fogó” és a „konkáv olló”elnevezést egyaránt. Mindkét kifejezés ugyan azt a szerszámot jelöli. A konkáv bonsai ollóra, sok esetben azért használják a konkáv bonsai fogó kifejezést is, mert annak ellenére, hogy a szerszám vágásra használatos elsősorban, megjelenésében inkább fogóra emlékeztet.BONSAI SZERSZÁMOK HASZNÁLATA


A bonsai szerszámok nélkülözhetetlen eszközei egy bonsai kertésznek. Akár kezdő, akár amatőr, vagy a bonsai művészetét magas színvonalon művelő bonsai kertészről legyen szó, bizonyos, hogy igényes munkát speciális bonsai szerszámokkal fog tudni végezni. A bonsai tartás majdnem mindegyik művelete, mesterfogása célszerszámokkal vitelezhető ki  igazán jól.
A MARCZIKA BONSAI STÚDIÓ kifejezetten ajánlja a minőségi bonsai szerszámok használatát, kezdő bonsaiosoknak és profi bonsaiosoknak egyaránt. Fontos megjegyezni, hogy rögtön az elején, amikor egy fát elindítunk az első alakítással, akkor ejtjük növényünkön az első olyan sebeket, melyeket a fa csak akkor fog idővel kinőni, a sebek akkor gyógyulnak be nyomtalanul, ha a célnak megfelelően, a speciálisan arra kialakított bonsai szerszámot használtuk. Természetesen az alakítás közben keletkező sebeket kezelni kell, SEBZÁRÓ GYURMÁVAL vagy SEBZÁRÓ PASZTÁVAL, hogy az esetleges szállítónyaláb betegségeket, vagy a fa száradását, kiszáradását elkerüljük. Az sem elhanyagolható, hogy egy jó bonsai szerszám jelentősen megkönnyíti  a bonsai alakítást, ezáltal élvezetesebbé  is teszi azt művelője számára.BONSAI ÁTÜLTETÉSHEZ, BONSAI TÁLBAÜLTETÉSHEZ


A bonsai átültetésének eszközei. A bonsai átültetése lehet egyszerűbb, kevés eszközt igénylő feladat, például egy szimpla tálcsere esetében, de lehet egy komplexebb, összetettebb eljárás is, mely komolyabb szerszámigényt támaszthat a bonsaikertész felé. Természetesen, mindig a szóban forgó bonsaitól függ, mire lesz szükségünk az adott műveletekhez.
Elsőként vegyünk példának egy egyszerű átültetést, amikor szinte nincs is más dolgunk, mint átemelni  az egyik bonsai tálból a másik bonsai tálba a bonsait. Ebben az esetben, elegendők lehetnek a következő szerszámok :      

 

bonsai szerszámok, a bonsai átültetés eszközei

 

- DRÓTVÁGÓ BONSAI OLLÓ – a bonsai tálba dróttal rögzített bonsai kiemelése előtt, a rögzítő   drótok elvágásához


- BONSAI ÁTÜLTETŐKÉS - a gyökérlabda tálból való kiemeléséhez, különösen befelé hajló peremű bonsai tálak esetében


- BONSAI  KAPIRCS - a gyökerek fellazításához, kifésüléséhez,


- BONSAI ÜLTETŐKANÁL - az ültetőközeg precíz adagolásához,


A következő esetben, már bővül a szerszám igény. Egy évekig konténerben nevelt bonsai előanyag bonsai tálba ültetésekor, már nem elég a fenti példában felsorolt bonsai szerszámkészlet. Azokon felül, a következőkkel egészül ki a szükséges készlet :


-    GYÖKÉRVÁGÓ BONSAI OLLÓ


-    GYÖKÉRVÁGÓ ÉS JIN ALAKÍTÓ BONSAI OLLÓ


-    BONSAI DRÓT


ÁLTALÁNOS ÉS KEZDETI BONSAI ALAKÍTÁSOKHOZ


A bonsaiok alakításához szükséges bonsai szerszámok igénye, feladat specifikusan eltérő lehet. Mégis azt lehet mondani, hogy kevés bonsai szerszámmal meg lehet oldani egy bonsai általános, vagy kezdeti alakítását. A bonsai alakításban használt szerszámok méreteit úgy érdemes válogatni, hogy az alakítandó bonsai vagy pre bonsai méretét vesszük figyelembe. Ezen esetekben a fontosabb szerszámok a következők :

 

bonsai szerszámok, a bonsai kezdeti alakításához és a bonsai általános alakításához, bonsai gondozásához

 

-    HOSSZÚNYELŰ BONSAI OLLÓ


-    BÜTYÖKVÁGÓ BONSAI OLLÓ


-    KONKÁV BONSAI OLLÓ


-    KONTÚR KONKÁV OLLÓ


-    BONSAI ÁGHAJLÍTÓ


-    JINFOGÓ BONSAI OLLÓ


-    GYÖKÉRVÁGÓ ÉS JIN ALAKÍTÓ BONSAI OLLÓ


-    DRÓTVÁGÓ  BONSAI OLLÓ


-    BONSAI DRÓT

 

bonsai fa kialakításához való célszerszámok

 

BONSAI FENNTARTÁSÁHOZ


A bonsai fenntartási munkálatokhoz kevés szerszám is elegendő. Fenntartási munkákra értjük a finommetszést, a lombozat hajtásainak visszacsípéseit, a levélmetszést, a rügyek visszacsípéseit és kitöréseit. Ezekhez nincs szükségünk sok bonsai szerszámra :


-    UNIVERZÁLIS BONSAI OLLÓ


-    LEVÉLVÁGÓ BONSAI OLLÓ


-    HOSSZÚNYELŰ BONSAI OLLÓ


-    BONSAI CSIPESZ

BONSAI MŰVÉSZI MUNKÁLATAIHOZ


bonsai szerszámok, a bonsai törzsén, bonsai gyökérnyakán, bonsai ágrendszerén történő finom munkálatokhoz

 

A művészi munkálatok körültekintést, alaposságot és időt követelnek a bonsaikertésztől. A deadwood technikák ( nyitott bonsai törzsek, odúk, sharik, jinek kialakítása bonsai fákon ), a nebari kitisztítása és megtisztítása precizitást igényel és megbízható, minőségi bonsai szerszámokat. A finom drótozáshoz lágy, vékony drót szükséges. A drótozás eltávolításához pedig drótvágó ollók, melyek speciálisan arra lettek kialakítva, hogy anélkül, hogy az ágakon és a kérgen sebet ejtenének el tudják távolítani a finomabb drótozást is. A minifejű és shohin konkáv bonsai ollók segítségével a lehető legközelebb vághatunk a kívánt metszésponthoz még a legvékonyabb ágaknál is.

-    HOSSZÚNYELŰ BONSAI OLLÓ


-    BONSAI TÖRZSTISZTÍTÓ KEFE


-    DRÓTVÁGÓ OLLÓ


-    BONSAI DRÓT


-    JINFOGÓ


-    CSIPESZA BONSAI KIÁLLÍTÁSRA VALÓ FELKÉSZÍTÉSÉHEZ


bonsai szerszámok a bonsai kiállításra való felkészítéséhez, bonsai talajfelszínének moházásához, bonsai hajtásainak visszacsípéséhez

 

Egy bonsai fa bonsai kiállításra való felkészítése esetén, nem csak a lombozat és az új hajtások elrendezése fontos. Ajánlott a bonsai ültetőközeg felszínének esztétikus rendbetétele, kialakítása. Többnyire moházással és shohin akadama használatával érhető el a leg optimálisabb látvány.


-    ÜLTETŐ KANÁL - segítségével precízen rendezhetjük el a shohin akadamát a talajfelszínen


-    BONSAI TÖRZSTISZTÍTÓ KEFE - a bonsai gyökérnyakán ( nebari ) és a bonsai törzsén megült mohát, koszt takaríthatjuk le segítségével kíméletesen


-    BONSAI SEPRŰ - a bonsai talajfelszín utolsó simításainál, a végső elrendezésnél használatos


 Megtekintések Dátum Mellette Ellene
23273 Megtekintések Jan 30, 2012 13 Szavazat 1 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre már a nyári viszonylatban kell gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP