marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Niwaki - A japánkert emblematikus motívuma

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Niwaki - A japánkert emblematikus motívuma

niwaki és bonsai alakfa japánkertekbe és teraszokra


Niwaki - A japánkert emblematikus motívuma
 
A niwaki szó definiálása megannyi precíz és részlet gazdag leíró szereppel igyekszik konkretizálni az európai kert kultúra számára mit is jelent az első látásra túl méretes bonsainak látszó díszfa. Sokfelől megközelíthető funkciója és szerepe a japán kertművészetben, egy azonban biztos – a zen kerteket leszámítva – meghatározó és emblematikus motívuma majd minden japánkertnek. Számos ponton kísérteties a hasonlóság a bonsai fákkal, ha az esztétikai értékeket nézzük. Hasonló logika mentén válik értékké az ágrendszer, a kialakítottság foka, a fa életkora és a hangulata.
 

niwaki és bonsai alakfa japánkertekbe és teraszokra


 
A japánkertekben látható alakfáknak is hívott – formára nyírt növények a niwakik. Magasságuktól függően a japánkerten belül az ábrázolni kívánt tájban megjelenve tengerszint feletti magasságot is szimbolizálhatnak, de lehetnek „pusztán” dekorációs elemek, hangulat elemek is. Ezek a fák nem csak meghökkentőek és csodálatra méltóak, de roppant hangulatteremtő erővel bírva képesek akár megnyugtatni egy ingergazdag kertet akár izgalmat vinni egy túl neutrális kertbe. Ahogyan a japánkertek is rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy vizuálisan tökéletesen illeszkednek úgy a modern, mint a régiesebb stílusú építészethez, úgy a niwakik is egyaránt jól hatnak mind a modern mind a régiesebb stílusú kertekben – legyen az japánkert vagy bármilyen más kert. A legtöbb niwaki örökzöld növényből készül (Pinus parviflora, Taxus cuspidata, Juniperus chinensis, stb…), de ritkább esetekben lomblevelű növényként is lehet találkozni velük (Acer palmatum, Wisteria sinensis, Ilex crenata, stb…).
Niwaki rövidtávon és niwaki hosszútávon
Rövidtávon nincsen sok teendő vele, azon kívül, hogy öntözni szükséges. Persze fajtáktól függően eltérő lehet a kevés teendő mértéke, de alapvetően kezelhető mértékű a teendők száma. A fenyők igénylik a tavaszi rügykitöréseket, a lomblevelűek a metszést, de összességében az év döntő többségében a műélvezeté a „terep”.
Hosszútávon számolni kell azzal, hogy a növény idősödésével együtt járó ágsűrűsödést ki kell ritkítani és itt már – ha csak valaki nem képzi magát ilyen irányban – érdemes niwaki gondozásban jártas szakembert keresni. Kertészetünk  foglalkozik niwakik telepítésével és gondozásával, ezen tevékenységünkből eredően számos esetben láttunk már-már túlsűrűsödött kerti alakfákat. Érdemes és ajánlott ilyenkor könnyíteni az ágszerkezeten – így elkerülhetőek a formai torzulások, az elhaló ágak és egy erősebb, jobb kondíciójú növényt kapunk melyben csak örömünket leljük.

niwaki és bonsai alakfa japánkertekbe és teraszokra

A niwaki több féle formájú lehet. Lehet jól elkülönített ágszintekkel kompakt - különálló lombrészekkel megjelenő. Lehet homogénebb lombtömeggel megjelenő - különösen lomblevelű niwakikesetében és lehet a fő lombtömegtől élesen elváló nagy kiterjedésű alsó ággal vagy ágakkal megjelenő.

Hasonlóan mint a bonsai fák esetében, lehet egy vagy többtörzsű, lehet rajta akár holtfa rész is- amit a bonsaioknál deadwoodnak neveznek. Ezt a niwakik esetében is kifehérítik, ezáltal is fokozva a kontrasztos hatást - mely egyértelműen hivatott arra (is), hogy a fa korát tekintve minél idősebbnek hasson.


 

A niwaki beültetéseknél érdemes a talajfelszín kialakítására is figyelni. Elrendezhetjük a felszínt kaviccsal, murvával, vagy láva granulátummal. Ha inkább növényeket részesítenénk előnyben, használhatunk számos tradicionálisan elfogadott növényt az aljnövényzet kialakítására. Ilyen például az Ophiopogon valamennyi változata, különféle díszfüvek, törpe liliomok, stb... Érdemes lehet kisebb nagyobb tiszta, vagy bemohásodott kővel tovább komponálni a látványt, de egy dolgot mindig szem előtt érdemes tartani. A talajfelszínt nem szabad "túlcsinálni", hogy ne lehessen túlságosan ingergazdag a niwakihoz képest.

niwaki és bonsai alakfa japánkertekbe és teraszokra

 Niwaki kínálatunkat megtekintheti az alábbi képre kattintva:


niwaki és bonsai alakfa japánkertekbe és teraszokra


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
9118 Megtekintések Aug 14, 2016 3 Szavazat 0 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP