marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » SHOHIN BONSAI – BONSAI SHOHIN

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

SHOHIN BONSAI – BONSAI SHOHIN

SHOHIN BONSAI – BONSAI SHOHIN

A kisméretű, de megkerülhetetlen nagyságú bonsaiok világa

Kis fa tálban, kisméretű bonsai, apró bonsai fa, bonsai fácska, törpefa, bonsai kis méret, bonsai kísérő növénynek, hangsúlyozó bonsai, shonin bonsai, shoin bonsai, shohi bonsai, shojin bonsai, sohin bonsai, shohinbonsai… A fentiekben felsorolt - shohin bonsait - jelölő kifejezések, szóösszetételek közt akadnak szerencsésebbek és kevésbé szerencsések és helytelenül leírtak is. A helyes és legerősebben ható kifejezés, az eredeti kifejezés, a shohin.

A „shohin” a bonsai kedvelők közt egy méltán népszerű méretkategória, mely - a bonsai tál peremétől mérve - deklaráltan 20 cm maximális magasságú bonsaiként tartott fát, vagy cserjét jelent. Miközben a shohin szóval jelölt bonsaiok meghatározhatóak egyszerűen méretekkel, illetve a mérethatárokon belül eső értékek alapján rámondható egy bonsaira, hogy shohin, addig a fogalomként is kezelhető shohin szó, többet sejtet, többet láttat magából, mint egyszerű mérethatárt. Talán még a műfaj szóval sem túlzó illetni ezt a fogalmat. A bonsai szabályokon túl, vannak sajátos shohin szabályok, sőt sajátos kiállítási szabályok (melyek indokoltságának eredője a léptékre vezethető vissza). A shohin az a bonsai lépték, az a műfaj, mely a legérzékenyebben képes reagálni az éppen megjelenő bonsai trendekre és ezek a rezdülések ezen ( és most már nevezzük így: ) műfajban csapódnak le talán a legintenzívebben és a legvisszafogottabban egyaránt. Laikus számára a legtöbb esetben gyakorlatilag eldönthetetlen, hogy két shohin bonsai közül melyik a modern és melyik a klasszikus bonsai. Sőt, továbbmenve, megkeverhetjük akár a gyűjtőket is egyszerűen azzal, hogy egy modern bonsai tálba klasszikusan alakított shohint ültetünk. Melyik a klasszikus és melyik a modern shohin bonsai? Sokszor tűnik úgy, hogy a shohin szabályai magát a műfajt határozzák meg, nem pedig a bonsai szabályokat írják újra „kicsibe”. Számos ponton áttörhetőek viszont ezek a szabályok anélkül, hogy jellegét vesztené ez a nagyszerű szó, mely magyarul körülbelül annyit tesz: „egy kis semmiség”. Pontosan a szó jelentése az első izgalmas kontraszt, mely szünet nélkül fokozza a shohin rajongók lelkesedését. Ez a kisméretű, de megkerülhetetlen nagyságú fák világa, a SHOHIN BONSAI.

 Ez a saját erejéből megújulni tudó, folyamatosan frissülő bonsai műfaj mindig finoman pulzál a bonsai kultúra vérkeringésében és hol frappánsan nyers, hol végletesen kifinomult akár virágzó fákkal okoz élményt, vagy éppen megdöbbenést mind a bonsai társadalom, mind a laikus közönség számára. A bonsai kiállításokon megjelenő shohin kompozíciók a legélesebb kritikákat viszik a hátukon a legtöbbször. Ennek egyszerű oka van. Az ok megint csak a méretre vezethető vissza, szinte minden e körül forog.  Talán nem véletlen, hogy a műfaj felső mérethatára 20cm – nél van meghúzva. A dogmatikusnak tekinthető mérethatárt át - áttörni látszó shohinok sem merészkednek túl messzire az újításban. Mindössze néhány centivel bókolnak magasabban a műfaj formabontói, ami ugyan arányaiban szemlélve soknak számít, de az egyik fő alapelv - a félkézben való megtarthatóság elve - még így is maradéktalanul teljesül. Ebben a méretben minden hiba, minden bizonytalanság, esetlenség, vagy esetlegesség szembetűnő és zavaró. Ebben a méretben a „wabi – sabi” igazi kihívást jelent. Annak ellenére, hogy a kisméretű fán ejtett kisméretű sebek gyorsabban is gyógyulnak be, az emberi kéz beavatkozásának nyoma mégis nehezen elkerülhető. A shohin bonsai szerszámok jelentősége, szerepe pontosan itt kerül kiemelten fókuszba. Ezek a speciálisan kialakított szerszámok alkalmasak leginkább arra, hogy a lehető legközelebb tudjunk vágni az elágazódásokhoz, a lehető legkisebb vágás / metszfelületet hagyva a növényen. Nem elegendő a puszta alakítási precizitás, nem elegendő a gyökérlabda sikeres lekicsinyítése ahhoz, hogy egy kisméretű bonsait shohinnak nevezzünk. A szóban forgó növény faj / fajta levélméretének lekicsinyítése is kívánatos cél. A shohinok esetében is nagy érték a jó nebari (gyökérnyak) és az öreg, vagy öreg hatású kérges törzs, cél az ágszintek kialakítása és minél finomabb drótozása, első alakításkor történő kiterítése. A tálválasztás egy külön „misztériuma” a shohin bonsaiok kialakításának. A szabály még ebben az olykor – olykor öntörvényű műfajban is él, örökzöldekhez matt, mázatlan tálakat használunk, lehetőleg a barnás és szürkés színek különböző árnyalataiból válogatva. Az örökzöldek közül, shohin kategóriában általában kivételt képezhetnek szükség esetén a Rhododendron félék, melyeket ültethetünk színes mázas tálakba is.


shohin kijelző , shohin display

A Marczika Bonsai Studió shohin kijelzője, mely a XII. Noelanders Trophy - n is szerepelt 2011 - ben.

Fotó: Willy Evenepoel

 

A shohin bonsai tálak és a beültetés

A shohin bonsai tálak formailag nem különböznek a nagyobb méretű és kivitelű bonsai tálaktól. Alapvetően az egyetlen különbségnek az számít, hogy a harsány színek gyakrabban és intenzívebben jelenhetnek meg, mint nagyobb méretkategóriák esetében. A másik gyakori különbség, jellegzetesség csak a beültetés után jelenik meg. Ez a jellegzetesség abból áll, hogy az egyébként lapos tálakba ültetett lombhullató fák szűk életterét úgy növelik, hogy a tál magasságának körülbelül 1/3 - ával emelik el a talajfelszínt a tál peremtől, melyet aztán pedánsan borítanak telibe szépen rendezett mohával. Ez azért érdekes, mert egyéb méretkategóriáknál kifejezett hibának számít a "kisdomb", ami a tál peremét magasságban meghaladja, mert szabály, hogy a talajfelszín minél precízebben egy szintben kell legyen a tál peremével. Különösen megszívlelendő ez a szabály, a befelé hajló peremmel készített bonsai tálaknál, hiszen nem volna esztétikus látvány a peremre futó talajfelszín. Szükséges  tehát, az ültető közeg és a tál találkozásánál az élesen látható elkülönülés. A tálba ültetett shohin bonsai, tálon belüli elhelyezésére, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a nagyobb méretű (chuhin, kifu...) bonsaiok elhelyezésére. A bonsai középre ültetésének tiltása alól csak a kerek (dobtálak, virág alakú tálak, kaszkád tálak) és négyzet alakú tálak nyújtanak kivételt, illetve a kaszkád / kengai bonsai stílusok. Azonban a shohin bonsaioknál előfordul, hogy maga a nebari (gyökérnyak) és a törzs együttese teljes mértékig kitölti a bonsai tálat. Ilyenkor nincs min gondolkodni, nem tudjuk semelyik irányba eltolni a fát a tálban és csak a nebaritól függ, hogy a bonsai mennyire van vagy nincs középen. Azokban az esetekben, mikor egy jelentősebb shohin törzs úgy ül a tálban, hogy majdnem, vagy teljesen kitölti a rendelkezésére álló teret, (a törzs vonalvezetésétől függően) a lombkorona alakíthatósága ad lehetőséget a túlzó szimmetria kompenzálására. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem túl gyakori jelenség, hogy egy ilyen fa lombkoronáját emiatt nagymértékben változtatnák, mert egy shohin bonsainak egy ilyen törzs az egyik legnagyobb értéke lehet. Különösen jól mutat egy ilyen törzs megjelenése Pinusok esetében.

 

Shohin bonsai gondozása

A shohin bonsaiok gondozása, megtartása, halmozott bonsai tartási nehézségekkel állítja szembe a bonsai kertészt - szokták mondani. Ez talán inkább úgy igaz, hogy nehezebb megtartani egy shohin bonsait, mint egy nagyobb méretű bonsait, de legalábbis nagyobb odafigyelést igényel. Az ok megint csak a méretből adódik. A kevés talaj, a kisméretű földlabda hamar kiszárad, főleg a nyári időszakban. Kis méretüknél fogva a levelek érzékenyebben reagálnak az erős napsütésre. Az erős napsütés okozta problémák elkerülése, vagy éppen orvoslása érdekében, lombhullatóknál bátran alkalmazhatjuk a levélmetszést, mellyel a levélméret csökkenését is eredményesebbé tesszük. A tavaszi átültetéssel járó gyökérmetszést követő ősszel már lehet, hogy teljesen kitölti a gyökérzet a tálat. Ezzel nem csak a növény következő évi átültetése nehezedik meg, de nő a kockázata a sikeres teleltetésnek is.

Úgy tűnhet túl sok a nehézség, túl sok a bonyodalom. Azonban a shohin bonsai gondozás, tartási nehézségei a gyakorlatban nagyon is leküzdhetőek. Lássuk, mi is kell hozzá?

~ Elsőként ajánlott biztosítanunk a növény számára, hogy ne tudjon felborulni. Példának okáért, egy szélfútta (fukinagashi) stílusú, vagy egy félkaszkád (han - kengai) stílusú bonsai, az erős széltől, vagy akár az öntözés vízsugarától könnyen felborulhat. A felborulásból eredő károk megelőzése érdekében, vagy lekötözhetjük, vagy lenehezíthetjük a növényt.

~ Ha módunkban áll, vagy van rá lehetőségünk, használjunk csepegtetéses öntözőrendszert. A csepegtető rendszereket szettekben és külön, alkatrészenként / alkotóelemenként is megvásárolhatjuk, így van mód a folyamatos és költséghatékony fejlesztésre.

~ Úgy is tarthatjuk a shohin bonsaiokat, hogy egy szaporító ládába összerendezzük őket, amit aztán apró kaviccsal, vagy akár akadamával feltöltünk a tálak pereméig. Így egy nagyobb közeg tömegének nedvessége védi az egyenként túl kicsinek bizonyuló földlabdákat.

~ Ültető közegnek az akadamát és a shohin akadamát ajánljuk, melyek vízáteresztő és vízmegtartó képességükkel (puffer kapacitás) és laza szerkezetükkel elősegítik a gyökérzet egészséges fejlődését is.

~ Moházni érdemes. A moha mindenképpen védi - a felhelyezés módjától függően - kisebb nagyobb mértékben a shohinokat a kiszáradástól.

~ Fontos, hogy a nyári időszakban ne öntözzük a shohin bonsaiok lombját, csak ha már lement a Nap. Ellenkező esetben megég a levélzet és ha nem is pusztul bele a növény, de nagyon legyengül és a tél már sokkal nagyobb kockázat lesz számára.

~ A bonsai tápozására, tápanyag utánpótlására a Biogoldot ajánljuk. Kifogástalan kondícióba hozható vele a növény, így erős lesz és ellenállóbb az esetleges problémákkal szemben.

 

A shohin bonsaiok gondozása, illetve a shohin bonsaiok tartása sok kis apró összetevőből áll. A shohin bonsai tartásának minden szegmense kicsi, szinte jelentéktelen erdményt adna külön - külön. De ha összességében alkalmazzuk ezeket, összeadódnak és elégséges mértékben biztosítják növényeink megtarthatóságát.


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
19854 Megtekintések Dec 14, 2011 18 Szavazat 1 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre lassan a nyári viszonylatban kell majd gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP