marczika bonsai stúdió - bonsai, orchidea, tillandsia
Főoldal » Magazin » Cikkeink » Pre bonsai és yamadori

Kosár összesen:

0 Ft

Még 20.000 Ft értékű termék szükséges az ingyenes kiszállításhoz!

KATEGÓRIÁK
INFORMÁCIÓ
SAJÁT MENÜ
Magazin
Hírlevél
E-mail:*
Név:*
Gyakori keresések

Pre bonsai és yamadori

yamadori és pre bonsai gondozás nevelés tartás

A pre bonsai és a yamadori a két legjobb út a bonsai alakítóknak. A legjobb út a bonsai neveléshez, a bonsai alakításhoz és természetesen a bonsai fákkal kapcsolatos tanuláshoz, tapasztalat szerzéshez és gyakorlat szerzéshez. A yamadori természetesen nem csak egy bonsai alapanyag kategória, hanem magát a folyamatot - a bonsai alapanyag természetből való begyűjtését - is így nevezik. Hogy hogyan érdemes begyűjteni és mire érdemes figyelni begyűjtés közben, arra minden yamadori kedvelő más-más válaszokat ad. Egy biztos, vannak élettani szempontok, melyekről nem érdemes megfeledkezni.

 

Marczika Bonsai Stúdió

 

YAMADORI

A bonsai alapanyagnak való fák begyűjtése viszonylag szűk időintervallumban lehetséges. Azt szokták mondani, hogy tavasszal, még rügypattanás előtt érdemes kiszedni a növényeket, közvetlen a keringés megindulása előtt. Ez persze más-más időpontot jelent lombhullatóknál és az örökzöldeknél. Bár élettanilag nem a tavasz volna a legkedvezőbb időpont a begyűjtésre, mégis a gyakorlat azt igazolja, hogy a téli időszak a legkockázatosabb a frissen begyűjtött növény életbenmaradása szempontjából. A tavasszal felszedett növények könnyebben megmaradnak és átmenet nélkül kezdődhet velük a tavasz.

Könnyen gyűjthető növények az Acer campestre - Mezei juhar, az Euonymus verrucosus - Kecskerágó, a Crataegus monogyna - Egybibés galagonya, Carpinus betulus - Közönséges gyertyán, Pinus sylvestris - Erdei fenyő, Pinus nigra - Fekete fenyő. Mindegyik kitűnően alkalmas minden méretkategóriára és viszonylag gyors növekedéseket lehet elérni velük. Ha a bonsai szabályokat tekintjük, a yamadori mint műfaj - pontosan a természetben megtalált jellege miatt - némileg elnézőbb mint más alapanyagok. Egy yamadori nem kell, hogy megfeleljen 100%-ig minden bonsai szabálynak, lehetnek kisebb-nagyobb esetlenségei, melyek sok esetben a növény hangulatának meghatározó jegyei.

Maga a begyűjtés sosem kezdődhet azzal, hogy a növénynek nekimegyünk az ásóval. Érdemes először levágni minden felesleges ágat a kiszemelt növényről. Érdemes még a helyszínen lezárni a sebeket a kiásás előtt - ezzel is javítva a növény túlélési esélyeit. Ezt követően lehet elkezdeni a törzs körül körbeásni a gyökérnyakat és igyekezni a lehető legtöbb gyökeret megtartani a növényen. Ha van rá mód, hogy ne rázzunk le mindfen földet a növényről, akkor jó rajtahagyni a növény gyökerén, mert a lepergő föld rengeteg hajszálgyökeret képes leszakítani, amire nagy szüksége volna a növénynek az elkövetkező években.

pinus fenyo yamadori bonsai acer campestre mezei juhar yamadori bonsai galagonya crataegus yamadori bonsaipinus fenyo yamadori bonsai

 

 

PRE BONSAI

A pre bonsai fák világa picit más mint a yamadoriké. Többnyire tudatosan bonsai alapanyagnak előnevelt növényekről beszélünk, melyek gyökérzónájával éppúgy könnyebb bánni általában mint az adott ágrendszerével vagy ágrendszer kezdeményeivel. A pre bonsaiok hátránya lehet a yamadorival szemben, hogy gyakran még túl fiatal a növény - így a kérge sem képes még idős hatást kelteni. A pre bonsai behozhatatlan előnye viszont, hogy hazánkban Pinus parviflora - t, Juniperus chinensis 'Itoigawa' - t, Acer palmatumot, Chaenomeles japonica - t, Rhododendron indicum - ot biztosan nem fog begyűjteni senki, pre bonsai kínálatban viszont kaphatók.

chaenomeles japonica pre bonsai fagus crenata pre bonsai juniperus chinensis itoigawa pre bonsai satsuki pre bonsai

 

 

yamadori és pre bonsai gondozás nevelés tartás


Megtekintések Dátum Mellette Ellene
14999 Megtekintések Jan 7, 2016 3 Szavazat 0 Szavazat
Options       « Vissza
Értékeld a cikket Mellette: Ellene:

BONSAI TIPP:

 Ebben az időszakban ugyan változékony még az idő de már láthatóan megnövekedett a kültéri bonsaiok vízigénye. Az öntözésre már a nyári viszonylatban kell gondolni és ez azt is jelenti, hogy tápozhatjuk is őket már bőséggel.
webáruház készítés: get!SHOP